Debatt – Sedlar eller mynt?

Enligt en artikel i DN (fredag 12: e mars) så har Riksbanken tillsatt en projektgrupp för att modernisera och göra om innehållet i våra plånböcker.

1-öringen och 2-öringen försvann år 1972, 5- och 25-öringen år 1985, 10-öringen år 1992 och den 30 september i år försvinner också 50-öringen som har funnits sedan året 1992.

När 50-öringen försvinner i september så är det alltså den sista öringen från vår historia som försvinner. Det betyder att vi bara kommer att ha enkronan, femkronan, tiokronan och alla 5 olika sedlarna kvar.

Projektgruppen som Riksbanken har tillsatt för att modernisera våra plånböcker har planer på att ersätta tjugolappen med ett mynt, återinföra tvåkronan och även införa en tvåhundrakronorssedel. Utöver denna stora planerade förnyelsen så skall även alla sedlar genomgå en omvandling.

Beslutet av detta fattas i riksdagen och om beslutet är taget innan sommaren betyder det att alla förändringar kan vara genomförda inom loppet av 5 år. Men vill vi det?

Personligen så är jag för utveckling, modernisering och förnyelse så länge det görs på ett bra sätt. Enligt mig så är borttagningen av 50-öringen någonting positivt men återinförandet av tvåkronan någonting negativt.

Jag menar bara att jag tycker att mynt känns så klumpigt i samhället. Mynt är tungt att bära på i plånboken, ingen person vill ha mynt för att de sällan betalar med dem, de betalar inte med mynt för att det inte finns så mycket att köpa för till exempel tiokronor och femkronor längre, de enda som vill ha mynt är affärerna för att de skall kunna växla de stora sedlarna som de flesta betalar med och anledningen till att de betalar med stora sedlar istället för till exempel tjugolappar och femtiolappar för att det inte går att ta ut mindre än hundralappar i Bankomaten.

Anledningen till att de vill återinföra tvåkronan är antagligen för att minska brukandet av enkronan som redan idag känns ganska överflödig. Jag säger – Ta bort alla mynt överhuvudtaget. Men det kommer antagligen inte att fungera då allting kommer att bli mycket dyrare.

Jag är i alla fall för modernisering och ser helst att vi tar bort alla mynt och sedlar för att istället använda våra kort. Korten är ett bekvämare och mycket säkrare alternativ för både privatpersoner och affärer.

Frida Brolin