Boktips – Artemisias passion

4ingesundar

Artemisias passion är en konstnärlig och dramatisk skildring om hur Artemisia Gentileschi, en av de mest kända kvinnliga renässanskonstnärerna, fick sitt öde och vad hon sedan gjorde med det.

Romanen är skriven av Susan Vreeland, även känd som författaren till boken ”Flicka i hyacintblått” som även den är mycket läsvärd.

Artemisias föddes i Rom och uppfostrades helt av sin far Orazio Gentileschi, en känd konstnär som varit elev hos exempelvis Caravaggio. Hennes mamma avled i barnsäng när Artemisia var väldigt ung.

Efter sin far, Orazio, har även Artemisia fått sitt konstnärliga intresse och framförallt talang. En av hans bästa vänner och även arbetskamrater, Agostino Tasso, våldför sig dock på Artemisia och hon anmäler honom. Men i rättegången är det dock Artemisia som blir torterad och offentligt förödmjukad. De skadar hennes händer så att hon inte kan greppa en pensel på flera månader, de spottar på henne och kallar henne hemska ord. Men Agostino blir aldrig dömd.

Istället blir Artemisia bortgift till en man, Pietro Stiatessi, även han en konstnär. Pietro bor i Florence så Artemisia är tvungen att flytta ifrån Rom och som hon även ser som sin sista utväg. Efter några månader visar det sig att hon är havande och de får till slut dottern Palmira tillsammans.

Efter dotterns födsel måste Artemisia verkligen bevisa för dåtidens samhälle och syn på kvinnornas plats, att hon kunde vara mor och samtidigt arbeta som konstnär. Hon lyckades mycket bra och blev otroligt framgångsrik. Hennes man, Pietro som även han var konstnär klarade inte av Artemisias framgångar, som var betydligt större än hans. Äktenskapet kraschade.

Allt detta hindrade inte Artemisias från att göra det hon älskade mest av allt, nämligen att måla och hon bevisade verkligen hur starka kvinnor är. Artemisia var den första kvinna som blev invald i Accademia dell’Arte.

En mycket läsvärd bok för den konstintresserade.

Frida Brolin