Berusad älgko på drift

2011-11-29
En morgon kom en älgko och gick på innergården vid musikskolan, den åt bär från träden och verkade trivas. Senare blev den aggressiv och jagade både vaktmästare och annan personal.

Lina berättar att Kenneth blev jagad av älgkon på skolgården, han var skärrad när han kom in och berättade. De beslöt sig för att kolla var älgen tagit vägen, men vågade inte gå utan tog bilen. På innergården hittade de henne ätandes på bär. Lina filmade älgkon när den gick förbi nära bilen och sedan drog i väg mot nya mål. Lina och Kenneth är våra vaktmästare.

Under en vecka så levde hela skolan i skräck för den arga älgkon och folk vågade nästan inte gå ut. Kon ska ha varit berusad av äpplen vilket gjort den aggressiv. Polisen tog beslut om att älgkon skulle avlivas eftersom den jagat både lärare och elever i flera veckor. En jägare som bodde i närheten skulle få uppdraget. Vad som sedan hänt är oklart. Vart har älgen egentligen tagit vägen?

Lite fakta om älgar:
Älgen är världens största hjortdjur. Den trivs bäst i löv- och blandskog där den äter växtdelar t.ex. blad och vattenväxter (ev. kanske äpplen och bär).

Älgen lever till största delen ensam till skillnad från de flesta andra hjortdjur. Den kan förflytta sig stora sträckor och är dagaktiv. Älgen är idisslare och behöver ca tio timmars vila per dygn för att smälta maten. Den är sävlig och långsam men kan springa fort vid fara och även uppvisa aggressivitet (det har vi sett). På hösten är det parningstid och då kampar hanarna om specifika honor.

En älgko kan väga mellan 270-360 kg och en tjur mellan 380-540 kg. Riktigt stora tjurar kan väga ända upp till 700 kg, men medelåldern på tjurar är låg eftersom de jagas så mycket. Men däremot kor som är över femton år är inte ovanliga.

Folktro:
Man har trott att älgen inte har några leder på benen. När den ska sova kan den därför inte lägga sig ner, utan sover stående, lutad mot ett träd. Den listige sågar ned trädet när älgen sover (vaknar den inte då?) och får på så sätt kontroll över djuret.

Hälge

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s