Kampen för kamphundarna

FOTO: Ana Kompan Creative Commons Licence
FOTO: Ana Kompan Creative Commons Licence

2012-01-12
Man förvånas över att så fort en olycka inträffar där hunden är av rasen pitbull så kan man läsa om det i tidningarna – Kamphundsattack! Men hade det varit en kungspudel som bitit någon så hade det knappast fått någon rubrik i tidningen. För några år sedan var det rottweilern som var den fruktade rasen. Dessförinnan var det schäfer. Nu är det pitbull – ja det är en ras som i vissa fall hamnar i orätta händer.

Men detta är inte ett rasproblem utan ett ägarproblem. Det bör finnas något slags test som hundägare bör få göra för att få skaffa hund. Ett slags hundkörkort där ägare testas för att se om de är lämpliga, precis som de som adopterar barn får testas för sin lämplighet.

Jag har en s.k. kamphund i min dotters liv – de är bästa vänner. De leker tillsammans och sover tillsammans. Han vaktar henne och skulle aldrig skada henne. Men det är mitt ansvar och något jag som hundägare aldrig får glömma är att en hund oavsett ras är ett djur och därför alltid bör hållas under uppsikt. Ibland kan man se att barn i 7-årsåldern är ute och går själva med hundar – oansvariga hundägare, oansvariga föräldrar.

Statistik visar att den hundras som biter flest barn är golden retrivern, som i allas ögon är den bästa familjehunden. Varje år blir massor av barn bitna av denna ras, men aldrig får man läsa i tidningen om mördar-golden retrivern. Denna ras är barnkär, men det är även pitbull. Att hundar lämnas utan uppsikt med barn kan medföra fara och olyckor inträffar. Man kan inte ta ett problem som ägarproblem och kalla det för ett rasproblem.

Jag möter ofta folk när jag är ute med hunden, folk som vill komma fram och hälsa på hunden. Han viftar på svansen och folk frågar vad det är för ras. Jag svarar att det är en pitbull och de blir förvånade över att han är så glad och folkkär. Själv är jag inte alls förvånad, för det är så denna underbara ras är om de hamnar i trygga hem med trygga ägare.

Lycklig hundägare

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s