Pratstund med rektor Pär

FOTO: Axel Jonasson
FOTO: Axel Jonasson

2012-01-30
Lite nervöst får jag nog medge att det är, för efter två uppskjutna möten (kan nog ha varit mitt fel att de inte blev av) så är det dags för mig att göra en intervju med vår allas rektor. Jag letar mig fram till hans kontor som ligger på övervåningen i A-huset. Hans dörr står på vid gavel och där inne sitter han framför datorn i sitt stora kontor.

Jag bankar på dörrkarmen och han hälsar mig välkommen in. Vi tar i hand och slår oss ned vid konferensbordet i hans kontor. För dagen är han
ledigt klädd i skjorta, kavaj och en frisk aura. Jag vill inte slösa på hans tid så vi påbörjar intervjun snabbt.

Vi kan ju börja med att fråga vad du heter?
– Pär Blomquist.

Och hur gammal är du?
– Fyrtiofyra år.

Och du är ju rektor på två skolor, hur ser en normal arbetsvecka ut för dig?
– En arbetsvecka för mig startar med måndagen på Ingesund, sen tisdagen är jag på Kyrkerud, onsdagen Ingesund, torsdagen Kyrkerud och på fredagar så sitter jag nere på region Värmland som är huvudman för folkhögskolorna. Ibland så kan jag kasta om litegrann men jag försöker vara noga med att hålla två dagar på varje skola, rutiner är någonting som är viktigt för mig.

Trivs du med ditt jobb?
– Ja! Så in i bomben.

Vad är det som stimulerar med jobbet?
– Det är ju två skolor som jag är rektor över, och skolor som organisation handlar ju om någon form av bildning och utveckling av människor och inte bara utav deltagare och elever, skolorna och personalen måste ju också utvecklas hela tiden. Det finns ju krav från samhällets sida om hur folkbildningen ska genomföras, och det finns ju jättemycket roliga utmaningar i det. Sen är det ju det att det finns så himla mycket olika människotyper också, det är inspirerande. Ingesund och Kyrkerud är två helt olika skolor också, det är en spännande grej. Även om vi har mycket samverkan så är det två helt olika profiler.

Varför jobbar du med just folkhögskolor, är det någonting du brinner lite extra för?
– Njaa det vet jag inte, det som stimulerar mig är att se en individ stå på en plats i ett tillstånd, och sedan hjälpa individen att förflytta sig till önskat tillstånd. Sen om man pratar folkbildning eller individuell utveckling är sak samma, det som är spännande är själva resan. Under resan kan det hända väldigt mycket, man tar nya vägar och man upptäcker nya saker. Jag har aldrig gått på en folkhögskola själv och visste inte sådär jättemycket om folkhögskolor innan, men så fort jag bekantade mig med konceptet tilltalade det mig väldigt snabbt. Jag har inte heller någon estetisk bakgrund, men ser ändå hur otroligt viktig den delen av kulturen är. Och även att höja utbildningsnivån på det sättet som vi gör med allmänna linjen. Jag tycker att man gör en samhällsinsats genom att jobba med de här sakerna.

Det syns på dig att du är glad och pigg, speciellt på mornarna ser du väldigt pigg ut, har du något tips till alla morgontrötta elever?
– Kul att du säger det. Det är någonting jag själv tycker är viktigt. Tipset är väl att någonstans försöka se positivt på den kommande dagen och hitta de sakerna som gör en glad. Jag upplever att om jag ler så är det lättare att få min omgivning att le. Så visst tycker jag att det är viktigt att vara lite hurtig på morgonen och hälsa på alla. så mitt tips till alla morgontrötta elever är den positiva taken, det är den som räknas. Om det till exempel är regnigt och grisigt ute så skiter jag i det, och njuter av bilresan på en timme.

Att intervjua Pär är riktigt enkelt, man frågar någonting och han ger långa utläggningar som svar. Sedan ställer han liksom följdfrågor till sig själv och jag bara nickar och ler.

Och när du kommer hit med bilen så har du ju den bästa parkeringsplatsen reserverad. Vad blir det för påföljder om man skulle ställa sig på din parkeringsplats?
För första gången på hela intervjun ser han gravallvarlig ut.
– Avskiljning från skolan…

Hur länge är det du har varit rektor för Ingesund?
– Snart två år

Har du några visioner för skolan?
– Mina visioner för både Ingesund och Kyrkerud är att vi ska vara de självklara valen för alla som är intresserade att utbilda sig inom konst och musik. Så att om jag är väldigt estetiskt lagd inom bild och form och funderar på vilken utbildning jag ska välja så ska Kyrkerud vara det första som kommer upp i mitt huvud. Samma sak om jag är musiker och funderar över vilken utbildning jag borde välja så ska ingesund vara det självklara förstahandsvalet. Det är utmanande och spännande att ladda de två varumärkena, och det görs genom hårt arbete. Den absolut bästa reklamen är ju bra verksamhet. Så nu vill jag att alla som läser det här går in på sin facebook och skriver att ’’jag går på Ingesund och det är det bästa som har hänt mig”.

Tycker du att ingesund har några svaga sidor?
– Ja det har vi, lokalerna tycker jag inte är riktigt optimala för den verksamhet vi bedriver. Och det är ju en svår nöt att knäcka, för det är ju såklart en kostnadsfråga. Handikappsanpassningen är jag heller inte nöjd med, men vi jobbar på det och det där är någonting som gnager inom mig, jag har lite dåligt samvete över det faktiskt.

Sen hade jag inga flera frågor, har du något budskap som du vill föra ut till eleverna på skolan?
Här får Pär tänka en stund och överlägga med sig själv tills han kommer fram till vilket motto han själv lever efter.
– Ta ansvar för din egen framtid och din egen utveckling, samtidigt som du tar ansvar för din omgivning. Och se till att ha roligt på den resan.

Han ser riktigt nöjd ut med budskapet han fått fram. Jag är också nöjd. Jag tackar för hans tid och ber att få ta en bild till reportaget. Såhär i efterhand så ser jag att bilden blev väldigt suddig, men den får duga.

Axel Jonasson

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s