Kapad identitet

kapad id

En dag fick jag ett brev ifrån UC (kreditupplysning) om att jag har sökt kredit hos Ellos postorderföretag. Oj vad är detta, tänkte jag. Jag har inte sökt någon kredit där. Trodde först att det blivit något fel hos dem bara, så jag ringde till dem för att kolla vad det var för något och varför de har skickat det till mig.

Jag ringde ordermottagningen och frågade vad det var för ansökan jag hade gjort. Nej, sa hon, jag kan inte se att du har ansökt något här, svarade hon vänligt. Konstigt, sa jag, jag har ju fått papper på det. Så jag ringde UC i stället och frågade dem. Där sa de att jag skulle be att få prata med ekonomiavdelningen på Ellos, för att de på order ser inte ansökningarna på krediter på orderavdelningarna.

Det var bara att ringa tillbaka till Ellos. Där fick jag prata med en trevlig dam på ekonomiavdelningen. Jag frågade henne vad det var för kredit jag hade ansökt. Jo, svarade hon, du har ansökt om en kredit på femtontusen. Oj då, sa jag häpet, jag har aldrig sökt en kredit hos er. Ja, sa damen, men du har femtontusen här nu. Du har ju gjort en ansökan på nätet. Hon läste upp den för mig, det var mitt namn, adress och personnummer, men varorna skulle skickas till en adress i Södertälje med mitt namn, men med en annan adress. Det har redan gjorts en beställning på det kontot, sa hon, det är kvinnokläder och smycken som beställts. Ojoj, sa jag bara, vad ska jag göra nu då, det här stämmer ju inte alls. Hjälp mig! sa jag till henne. Ja, sa hon, vi får många sådana här samtal varje dag, det börjar bli ett stort problem för oss, för när det är nya kunder som söker, bor på en adress och vill ha det till en annan adress skickar vi alltid det första mot postförskott. Det är den enda kontrollen som vi kan göra för att se om det löses ut. Det börjar kosta oss mycket pengar i fraktavgifter på paket som folk inte hämtar ut nu på det viset. Du har tur, sa hon, ditt paket har kommit tillbaka här igen. Pust, sa jag, men vad skall jag göra nu då? undrade jag. Jag spärrar dig här, så tycker jag du skall ringa de andra postorderföretagen här i Borås, och gör en polisanmälan. Så tycker jag att du skall ta kontakt med UC med. Vi pratade vidare och jag frågade om hon kunde lämna ut adressen som varorna skulle till. Det fick jag reda på och vad utlämningsstället hette med. Hon var mycket hjälpsam och trevlig.

Jag ringde till polisen och anmälde att jag hade blivit utsatt för nätbedrägeri. Hon på polisen riktigt suckade: Inte nu igen, det är många idag, sa hon. Jag förklarade vad som hade hänt och hon tog alla uppgifterna av mig. Sedan frågade jag: Hur det kan hända så ofta då? Personnummer är en offentlig handling, svarade hon och sådana här bedrägerier ökar fort. Men det var bra att jag anmälde det, för det hjälper mig om det blir något mera. De kan ju lyckas handla, men då kan man bestrida det om man gjort en polisanmälan. Det hjälper en om det drar ut på tvisten så man inte hamnar hos kronofogden på grund av det. Hon sa också att jag skulle ringa UC och spärra mitt personnummer för säkerhets skull.

Jag ringde UC och pratade med dem. Ja, sa hon, jag tycker att du skall göra det hos oss och Soliditet AB. För vi är de två största bolagen inom detta. Du kan vara spärrad upp till tre år, men det ställer ju till det för dig också, det skall du tänka på. Men det är bara att skriva till oss om du vill häva din spärr, men gör det i god tid om du vill ta t.ex. banklån, mobilabonnemang eller något på avbetalning, eller sådant du använder personnumret till, svarade hon mig. Okey vi kör, sa jag. Ja, jag lägger in en spärr omgående på dig, sa hon, så skickar du in polisanmälan till oss bara när du får den. Du har spärren i tre år sa hon, vill du ta bort den innan tre år, måste du göra det skriftligt till oss. Du ringer och säger att du vill häva spärren, så skickar vi ett papper som du ska fylla i. Sedan när vi fått pappret skickar vi en bekräftelse på det och ringer upp dig för att kolla att det stämmer med allt innan vi häver spärren.

Ja då var det klart där, så jag ringde utlämningstället i Södertälje och pratade med dem. De skulle ta kontakt med mig om det kommer mer paket i mitt namn dit, lovade han. Sen började jag googla adressen jag fått. Det visade sig att det skulle vara ett företag i Södertälje, en frisörsalong, men den var bara ett påhitt. Jag ringde numret som stod och det stod även ett namn. Jag prövade och NK-huset svarade. Jag sa till henne vad saken gällde, att hennes namn stod på detta företaget. Hon blev paff hon också, men tyckte det var bra att jag ringde. Hon gjorde också en polisanmälan om detta. Så man kan aldrig vara nog så försiktig, det går alltid att få tag i alla uppgifter om en, konstigt nog.

Så fick jag polisanmälan och samtidigt fick jag ett annat brev från polisen. Utredningen var redan nerlagd. Konstigt tyckte jag, för de hade mycket uppgifter, tyckte jag i alla fall. Men jag fick till svar att de har så lite folk så de kan inte lägga tid på detta…. Men det är otäckt att få sådana brev hem att man sökt krediter som man inte gjort. Tänk på att göra en polisanmälan om ni blir drabbade av något sådant här. Det är VIKTIGT för er egen skull så att man får tid att bestrida det och så att det inte går till inkasso eller kronofogden.

Micael Tassila
Publicerad: 2013-04-16