En knuff framåt mot positiv förändring

Bildpublicering godkänd av Dynamic Teen Company Board of Trustees
Bildpublicering godkänd av Dynamic Teen Company Board of Trustees

2012-05-29
”Du är den förändring som du drömmer om, jag är den förändring som jag drömmer om och tillsammans, är vi den förändring som denna världen behöver ha.”

Cavite, Filippinerna – Det finns många ungdomar som inte längre vill gå till skolan för att lära sig. Istället vill de vara med ett gatugäng som använder narkotika och utför olika slags brott. Många ungdomar blir rekryterade till ett liv i kriminalitet med stark förväntan om snabba pengar och makt. Dessa ungdomar möter ett rått gatuklimat där våldet har en central roll.

Varför? Det kanske är på grund av fattigdom, mobbning eller negativ påverkan från bråkiga och stökiga barn.

År 1997 började flera filippinska tonåringar ledda av Efren Peñaflorida att nå och undervisa dessa olyckliga barn. De ägnade sin tid och ansträngning åt att göra märkliga saker för att hjälpa de missgynnade barnen.

Deras mål är:
• Att uppmuntra gatubarn att studera och så småningom hjälpa dem tillbaka till den allmänna utbildningen.
• Att avleda gatubarnens uppmärksamhet bort från gatugängen.
• Att ge likadana möjligheter till alla barn att ta kontroll över sina framtida liv.

Efren Penaflorida är en filippinsk lärare och socialarbetare. Under sin studietid var han en bra elev. Han fick några stipendier, och utexaminerades med högsta betyg på universitetet.

Enligt Efren, blev han ofta mobbad och tvingad att gå med de olika gängen i hans område i Cavite City i Filippinerna när han var tonåring, men han stod emot och valde att fokusera på sina studier. På grund av mobbningen fick han en idé att hjälpa gatubarnen att hålla sig borta från slagsmål genom att ge dem den utbildning de ofta saknade.

Vid 16 års ålder bildade Efren och hans kompisar en ungdomsgrupp som kallad DTC (Dynamic Teen Company).

De sparade och samlade en del av sina veckopengar tillsammans för att köpa gamla böcker och skolmateriel och sen lastade de allting i en vagn (som normalt används av gatuförsäljare i Filippinerna). Sen höll Efren och hans vänner lektioner när de kunde. Vanligen på gatorna, sopställen, och ibland på kyrkogårdar.

Volontärerna och vagnskolorna ökade till uppskattningsvis tusentals och gruppen fick också stöd från flera ideella organisationer. Deras verksamhet utökade också till att inkludera hygieniska kliniker på gatorna. Med hjälp av volontärerna fick gatubarnen lära sig att borsta sina tänder och tvätta sig själva.

Deras verksamhet blev uppskattad av många journalister. År 2009 fick Efren CNN:s utmärkelse. Tillsammans med titeln fick han också $100,000 som pris från CNN. För belöningen köpte DTC en tomt och där byggde de ett lärcentrum för de fattiga barnen. De kallade det ”Kalingain Batang Mahirap Learning Center” (Lärcentrum för Fattiga Barn). Byggnaden har en stor källare, massor av sovrum, en studio, ett aktivitetscenter, ett stort bibliotek, en klinik, en liten kyrka, ett auditorium och inte att förglömma, ett brett garage för vagnarna. Där fick de fattiga barnen lära sig att läsa, skriva, utöva sina rättigheter, att vara fria och lära sig livsförändrande principer.

Medieexponering uppmuntrade många olika grupper av individer från olika kompetensområden att tro på deras verksamhet och att bli deras potentiella samarbetare och effektiva stödjare för att förbättra deras program med barnen i samband med vagnskolorna.

Erkännandet av deras ideella arbete gav dem fler möjligheter för att sprida sina berättelser, deras vision av förändring inspirerade många människor, inte bara landsmän, utan även människor från resten av världen.

Nu satsar DTC mer på att nå fler barn. Deras program och läroplaner har blivit utvecklade och kommer att fortsätta utvecklas. Vagnskolans undervisningssystem intresserar många grupper av ungdomar och utökas nu inte bara i många provinser och regioner i landet utan också i Indonesien och i Kenya.

Evelyn Ervik