På bio just nu: Hypnotisören

hyp

Titel: Hypnotisören
Skådespelare: Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus, Lena Olin
Regi: Lasse Hallström
Inspelad: 2012
Premiär: 28 September, 2012
Film baserad Lars Keplers roman med samma namn.

Efter ett hemskt familjemord på en liten flicka och hennes föräldrar, överlevde sonen Josef med svåra skador. Utredningen leds av polisen Joona Linna, och läkaren och hypnotisören Erik Maria Bark kallas in för att genom hypnos locka fram svar ur den medvetslösa pojken. Erik blir snabbt indragen i händelser som han inte kunnat förutse och tvingas gå tillbaka i sitt liv för att hitta ledtrådar.

Flera gånger under filmen fann jag mig sittandes med händerna för munnen, och då och då kom jag på mig själv med att dra efter andan, säga ”nä-eh?!”, eller ”hjälp!”.
Jag satt som på nålar, helt enkelt.

Mina biokamrater Amanda Björk ( Musik Grund ) och Samuel Fock Nilsson ( Singer/Songwriter ) håller med om att skådespelarinsatserna var fantastiska. Lena Olin’s sätt att gestalta frustration, går rakt ifrån biodukten och in i din kropp. SNYGGT JOBBAT, Lena! Kul att se dig igen, du har varit och härjat utomlands ett tag, inte sant? Välkommen hem!
Titeln ”Hypnotisören” må jag säga är väldigt rättvis. Mikael Persbrandt’s sövande röst kombinerat med starka närbilder och inte speciellt mycket bakgrundsljud, fick just den effekten. Hypnotiserande.

Jag kan tycka att andra svenska deckarserier ibland är lite förvirrande eftersom de ofta innehåller många namn och karaktärer att hålla ordning på. Hypnotisören däremot har en liten skara roller, vilket inte är det minsta förvirrande. Skulle man kunna kalla detta för Nybörjardeckare, kanske?

Det kröp lite i kroppen under filmen. Inte på det sättet att man vill ut ur biosalongen som om man var kissnödig eller rastlös – utan för att det var extremt spännande för en sådan som jag som inte läst boken.
Jag tror att det är lite antingen eller, i det här fallet. Antingen läser man boken, eller så ser man filmen. Den ena utav dom kan bli trist när man har sett/läst upplösningen i slutet.

Lars Kepler (som för övrigt inte är en skäggig snubbe som heter Lars, utan ett författarpseudonym för makarna Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril) släppte boken Hypnotisören 2009, och kom sedan med Paganinikontraktet 2010, och Eldvittnet 2011. Även de två sistnämnda ska bli film, båda beräknas komma på bio under 2014.

Mitt betyg på Hypnotisören: 4/5

Se trailern till Hypnotisören här!

/ Amanda Frisk