Jembetrummor och västafrikansk dans med Makhosi

makhosi

Terminens första palettenperiod är slut. Makhosi Yafele har lärt ut afrikansk dans på Ingesund för fjärde året i rad och är lika nöjd med de senaste veckorna som han varit alla år på Ingesund. Efter vår sista lektion förra veckan fick jag träffa Makhosi och höra honom berätta om sig själv och om det bästa med att jobba som danslärare.

Makhosi kommer från Sydafrika men har bott i Sunne de senaste tio åren. Han har jobbat som danslärare sedan 2004. 2007 slutade han för att öppna en restaurang och arbeta som kock. Dansundervisningen fortsatte han dock med och blev uppringd med jämna mellanrum av olika skolor som ville att han skulle komma och undervisa.Däribland högstadiet i Karlstad.

Idag jobbar han heltid som danslärare på Kulturskolan i Sunne. Han ser sig dock fortfarande som kock också och älskar att laga mat. ”Nu är det tvärtom”, berättar han. ”Förut var det mycket matlagning och lite dans. Nu är det mycket dans och lite matlagning.”

Till Ingesund kom han för första gången för fyra år sedan. Då undervisade han Ingesundslinjen i dans under några veckor i början av höstterminen. Det har han fortsatt med varje år sedan dess. Paletten har han haft sedan förra året. De första åren på Ingesund undervisade Makhosi bara i dans. ”Det fanns en trumgrupp också som leddes av någon annan”, berättar han ”men trumgruppen och dansgruppen slogs så småningom ihop och nu undervisar jag i både dans och trummor.”

När jag frågar honom hur länge han har dansat ser han fundersam ut. Efter lite betänketid kommer han fram till att han inte vet. ”I hela mitt liv, antar jag”, säger han. Han berättar också att det finns hur många olika typer av afrikansk dans som helst och att uttrycket ”afrikansk dans” därför är ganska underligt. Eftersom han kommer från Sydafrika har han dansat mycket sydafrikansk dans. Men också mycket från Guinea och andra länder i västra Afrika. Han lär helst ut västafrikansk dans och det är också det han har lärt ut på Ingesund.

Jag frågar honom om de senaste veckorna. Varje tisdag har han åkt från Sunne till Ingesund för att undervisa Ingesundslinjen på förmiddagen och hålla i paletten på eftermiddagen. Han skiner upp när han hört min fråga och säger att dessa veckor har varit fantastiska. Han tycker att alla har varit jätteduktiga och att det märks att de har kämpat hårt. Han berättar att han är dödstrött på kvällarna när han kör hem. En tisdag var han bara några centimeter från att krocka med en annan bil. ”Men det är det värt med tanke på hur roligt det är!” lägger han till. ”Jag blir så glad av att se dem försöka och kämpa och sedan klara det!” säger Makhosi, ler och blickar ut mot salen där vi för en kvart sedan dansade oss svettiga till jembetrummor spelade av ena klasshalvan. ”Då blir den långa bilresan från Sunne verkligen värt det!”

Innan han måste springa iväg hinner jag fråga honom om han kommer fortsätta att undervisa i dans. ”Ja, såklart! Förmodligen tills jag blir en riktigt gammal gubbe”, säger han och skrattar.

Gabriella Forslund
Publicerad: 2012-10-18