Erik Almqvist lämnar alla sina uppdrag inom SD efter skandalfilmen

Under en dispyt i centrala Stockholm 2010 använde Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist ord som ”babbe”, ”fitta” och ”hora” mot de som han pratade med. I dag lät Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddela att Almqvist kommer att fråntas samtliga av sina politiska uppdrag.

Det var efter en krogrunda som Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist och två andra ur partiet hamnade i en dispyt med bland andra komikern Soran Ismael på McDonalds på kungsgatan i Stockholm. Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman, filmade händelsen och den filmen har nu offentliggjorts. I filmen hörs Erik Almqvist upprepade gånger kalla Soran Ismael för ”babbe”. I argumentationen säger Soran att Sverige är även hans land, och på det svarar Almqvist att Soran argumenterar som ”en liten fitta”. I filmen syns även hur Erik Almqvist sparkar en kraftigt berusad man, och när en förbipasserande kvinna säger att till dem att de gör fel säger Almqvist till sina vänner ”skit i den där lilla horan”.

Erik Almqvist har efter att filmen släppts skrivit på Facebook att han inte minns att han uttryckt sig som han gjort, och att filmklippet förvånar honom. Kent Ekeroth, som var den som filmade, och även Christian Westling, som sitter i partiets utrikespolitiska råd och var närvarande då dramat utspelade sig, har båda skrivit på Facebook att de stöder Almqvist och förnekat anklagelserna.

”Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia” har Kent Ekeroth skrivit.

Erik Almqvist hade en ledande position inom Sverigedemokraterna och ansågs vara ett framtidsnamn och en av partiets största talanger och förlusten av honom är av en avsevärd vikt för partiet. Sverigedemokraternas ledning med Jimmie Åkesson i spetsen har på sistone försökt balansera bilden av partiet med syfte att partiet inte längre ska uppfattas som ett parti främst för arga unga män som inte gillar invandrare. Och det är på den punkten som denna händelse har åsamkat störst skada. Jimmie Åkesson har vidtagit åtgärder och hur partiet reagerar på hans hårda linje återstår att se.

”Jag har, i samråd med partiet, jobbat med den bittra och hämndlystna sidan av mig själv länge nu och helt ändrat levnadsmönster för att aldrig hamna i dylika situationer. Jag är hemskt ledsen för att ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare.”, säger Erik Almqvist.

För att se filmklippet, klicka på länken nedan.

http://www.expressen.se/nyheter/sd-toppens-attack-skit-i-den-lilla-horan/

Adam Karseland