På bio just nu: Balladen om Marie Krøyer

balladen%20om%20marie

Titel: Balladen om Marie Krøyer
Skådespelare: Birgitte Hjort Sørensen, Søren Saetter-Lassen, Sverrir Gudnason
Regi: Bille August
Inspelad: 2011/2012
Premiär: 12 Oktober, 2012

Året är 1889, och Marie gifter sej med en av Danmarks största konstnärer – Peder Severin Krøyer. De får en liten dotter vid namn Vibeke, och allt är frid och fröjd tills Peder plötsligt börjar visa tecken på psykiska fel. Förhållandet mellan Marie och Peder rasar pga av detta, och Marie beger sej till Marstrand för att samla krafter. Vad hon inte var beredd på, var att en viss Hugo Alfvén skulle komma gåendes och charma henne, och Marie tvingas göra ett svårt val som kommer att betyda mycket för hennes liv.

Modig kvinna. Javisst. Med ett helvete till tillvaro efter att hennes karl börja likna någonting åt Jekyll and Hyde-hållet. Under nästan hela filmen satt man där i stolen och tänkte ”ååh… Ännu mer elände”.
Filmen både börjar och avslutas med samma begravning, och att inte följa händelserna kronologiskt är ett snyggt filmknep som fångar publiken redan efter ett par sekunder in i filmen. Och att dom började med att visa begravningen var som att lägga korten på bordet med en gång – som att säga ”det här är allvar”. Vilket det var också.

Jag personligen hade förväntningar på att filmen skulle vara både ett kärleksdrama och en film om kvinnors självständighet, och hur Marie skulle ses som konstnär inte bara genom sin berömda make, utan även för att hon var riktigt duktig. Men kring just detta lades det lite för lite fokus, upplevde jag. Hade gärna sett lite mer sådant.

I övrigt – en helt okej film, absolut. Men ingen film som jag kommer att minnas i detalj, sådär som man gör med sina favoritfilmer. Inte heller en film jag skulle rekommendera en deprimerad människa att se – filmen skulle inte förbättra tillvaron för denne.

Mitt betyg på Balladen om Marie Krøyer: 3/5

Se trailern till Balladen om Marie Krøyer här!
http://www.youtube.com/watch?v=qUaaRO5lciw

/ Amanda Frisk