Sofia Karlsson – Konsert

IMG_9584

När man kommer in i Aulan på Ingesund musikhögskola ser man på scenen en mur av instrument. Akustiska och elektriska gitarrer, tenorgitarr, mandolin, dobro och tolvsträngad.
Det är näst intill slutsålt. När klockan slår tio över sju kommer presentatören upp och förklarar att Sofia haft två långa och hårda dagar på skolan där hon och hennes medmusiker haft masterclass med de studerande på skolan men nu är hon redo att spela. Till en varm applåd kommer Sofia Karlsson och hennes två bandmedlemmar, Henning Sernhede och Henrik Cederblom upp på scen.

Alla tre spänner på sig var sin elgitarr och efter lite tekniskt trixande med Sofias gitarr så slungar de sig själva och publiken ut i ett vackert ljudlandskap där Karlssons oerhört klara stämma vilar mjukt i en matta av gitarrslingor.
Efter bara ett fåtal låtar ansluter sig folkmusikläraren Mattias Perez till ensemblen och Sofia berättar att han egentligen skulle spelat på två låtar men att det nu, efter ett mycket lyckat rep, kommer att bli på så gott som alla.

Den som kommit till konserten och väntat sig att få höra mycket material från Sofias skivor får tänka om, sånger av Plura, sånger från Irland, översättningar, samarbeten och annat lämnar lite plats över till sådana. Några bjuds det dock på, bland annat vackra ”Le Vin de Amants” från skivan ”visor från vinden” och DADGAD från ”Söder om kärleken”.

När första akten närmar sig slutet lämnas medmusikerna ensamma på scenen med en vacker vals medan Sofia går för att ”hämta några vänner”.
Hon återvänder till scenen följd av en skara studenter som medverkar med sång, gitarr, slagverk och fiol på en låt av vikingarna som får avsluta första set.

Efter fikapausen samlas bandet halvvägs bak i lokalen precis framför ljudtekniker-båset där dem framför en instrumental sång från Skåne innan man återvänder till scenen och mikrofonerna.
Spelningen fortsätter och värmlandsspelmannen Mats Berglund gästar på tre sånger, bland annat en norsk psalm.

Om organiserad allsåg under konserter råder det delade meningar men när Sofia bjuder in är det inte många som tvekar. När hennes bror skulle gifta sig förra året skrev Sofia låten ”Yes” vars refräng utgörs endast av det ordet och det var just här publiken kom in i bilden, trevligt.
Mot slutet tackar Sofia publiken och bjuder åter upp studenterna till att sjunga en julsång och till sist ”Fanfar” av Staffan Hellstrand. En hyllning till den vanliga stillsamma människan.
Sen bugar de tillsammans och lämnar scenen. Men…
Ja, inte helt oväntat applåderas Sofia med band tillbaka upp och kvällen avslutas med en otroligt fin version av julklassikern ”O, Helga natt” där Sofia än en gång visar prov på sin fantastiska sångkapacitet.
Sen är den opretentiösa men djupt musikaliska konserten slut.

Riktigt bra!

Samuel Fock Nilsson