Vett och ettikett: i biosalongen

O-Brother-3

Man stör sej på saker överallt. I busskuren, på biblioteket, i trånga affärer eller på ålderdomshem kanske.

”Vett och etikett” kan bli en återkommande sak här på ingesundsbladet.
Dagens inlägg handlar om: i biosalongen. Vad man absolut inte ska göra när man går och ser en film tillsammans med 150 främlingar.

Vi börjar väldigt basic.

ETT
Detdär med STÄNG AV TELEFONEN, alltså… Gott folk, lyssna nu. Tänk på alla stackars krakar som faktiskt betalat pengar för att se dendär riktigt efterlängtade filmen? ”Marimba” från iPhone tar död på all magi som funnits. Och om ni mot för modan inte FÅR stänga av telefonen för att ni kanske har en farmor på dödsbädden och måste få ständiga uppdateringar om denne – sänk då ljusstyrkan till LÄGSTA, och stäng av alla tänkbara ljud som kan komma ifrån er elektronik. Eller strunta i att gå på bio.

TVÅ
Skratta inte på fel ställen. Dethär är ett lite känsligt ämne. ”Men vadå, alla har väl olika humor, eller?!”. Ja, sant för visso. Men nu är det såhär, att man märker tydligt när man är den enda i biosalongen som skrattar. Och man märker tydligt på en scen i en film om det är en ”här-kan-man-skratta”-scen eller om det inte är det. Att skratta på fel ställen-fenomenet sker ofta i en grupp ungdomar som bokat ett antal på minst fyra stolar bredvid varandra. Några av killarna tänker ”Shiiiieeet, måste vara lite cool inför Linda nu, är du på? Ska vi skratta högst av alla så att dom vill hångla med oss sen?”, och då börjar deras flickor till kamrater också att skratta, för dom tänker ”Åh, Adam är så söt, och han skrattar jättehögt, om jag också skrattar lite, så tänker han att vi har typ alltså liksom samma humor, och då typ… då typ kanske vi kan alltså typ få ihop det eller något?!”.

TRE
Prassel. Detta eviga jävla prasslande. Det finns alternativ för hur man ska äta på bio. 1. Tugga lugnt. Frossa inte. Någonting som många människor stör sej på är folk som kastar i sej saker utan att riktigt tänka på hur fort det går. 2. Ät gärna godis utan papper. 3. Påsgrävar-ljudet SKA stanna hemma i tv-soffan. Men om du är en såndär som ändå måste sitta och gräva i din förbannade påse, så slit då av översta delen på den, alternativt vik ner kanten, så att du skapar en liten provisorisk godisskål till dejsjälv. I det svaga bioljuset kan du då skymta vad det är du stoppar i käften. 4. Chips, bannlys chipsen från salongen. Popcorn är okej, dom smälter ju litegrann på tungan och låter inte så mycket. Men vissa chips-sorter, som till exempel LANTCHIPS ( godaste sorten, helt ärligt ) är helt VEDERVÄRDIG i en salong. En enda potatisflinga i någon med väldigt tunna kinders mun, kan få närmsta stol-kamrat att tro att bilen faktiskt håller på att KÖRA IVÄG i sex-scenen i Titanic. Lämna chipsen hemma.

FYRA
Att lämna biosalongen. TA DET LUGNT. Slappna av. Folk ska gräva fram sina jackor som man lagt under stolen, man ska vira på halsduken, man ska slänga sitt skräp, kolla så att ingenting åkt ur handväskan, osv. Sitter jag i kanten av en rad nära utgången, så får jag automatiskt en KÖ med människor efter mej som vill ut. JÄKTA INTE. Kolla på eftertexterna en liten stund istället för att otåligt stå och stampa med fötterna och se på klockan.

FEM
I vissa biosalonger, så kan man om man sitter i mitten på bakersta raden ibland nå upp till fönstret som projektorn gömmer sej bakom. Och om omogna barn och ungdomar får nys om detta, så kan det medföra diverse konstiga saker på bioduken. Vill jag se Frodo få ett grått och överdimensionerat finger i näsan? Nej, det vill jag inte.

Följ dessa regler, och jag garanterar alla i biosalongen en trivsam stund.

/ Amanda Frisk