INSÄNDARE: Stoppa barnmisshandeln i Sverige

hands

Vanligare än vad vi tror
Jag tycker att det är på tiden vi gör någonting mot barnmisshandel. Vi måste få stopp på detta. Barnmisshandel pågår även här i Sverige, inte bara i andra länder. Jag vill stoppa det världen över, men det går tyvärr inte att göra själv. En bra början är i alla fall att väcka uppmärksamhet om ämnet här i vårt land. Om vi hjälps åt med det, kan vi få slut på det innan det är försent. Vi kan rädda tusentals barn från att möta döden för tidigt. Det är ju faktiskt vår skyldighet att skydda våra barn, inget barn ska behöva bli utsatt för misshandel. Det finns olika typer av misshandel, men alla är lika illa.

Det behövs göras mer än att socialen ska ta hand om barnen, det måste stoppas helt och hållet. Tillsammans kan vi göra någonting mot detta. Jag startade en grupp på Facebook som heter just ”stoppa barnmisshandel i Sverige” och i den gruppen är det över 150 medlemmar, även från USA. Här i Sverige utsätts fler pojkar än flickor för misshandel, ca en tredjedel av gärningspersonerna är kvinnor, 15 procent är styvföräldrar och två tredjedelar av offren har skilda föräldrar. Barnmisshandel är vanligare än vad vi tror, tusentals barn i Sverige blir misshandlade varje år.

FN:s medlemsländer skriver i organisationen att ”våld mot barn är en global epidemi vars omfattning är skandalös”. Enligt organisationen Rädda Barnens statistik över polisanmälda fall, anmäldes 2004 11520 fall av misstänkt misshandel eller sexuella övergrepp mot barn under 15 års ålder. 70 procent av anmälningarna handlade om misshandel. I hela världen utsätts miljontals barn för misshandel varje dag. Ca 200 miljoner pojkar och flickor blir våldtagna eller grovt sexuellt utnyttjade varje år runtom i världen.

Våld är en vardag för miljontals barn världen över. Det är många barn som aldrig får en riktig barndom. Det ska inte behöva göra ont att vara ett barn. Gör även din röst hörd i kampen mot denna hemska epidemi, gå till Rädda Barnen eller BRIS. Gör allt du kan, tillsammans är vi starkare. Vi kan rädda livet på tusentals barn, vi kan göra skillnad. Sitt inte bara och fundera, vi måste göra något nu.

Lousie Myrén
Publicerad: 2013-12-29