BOKTIPS: Levande och döda i Winsford

levande-och-doda-i-winsford

Levande och döda i Winsford
Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag 2013
ISBN 9789100134372, Inbunden, 425 sidor

Att Håkan Nesser kan skriva spännande romaner är det nog få som inte vet. Men denna roman är ingen Van Veeteren eller Gunnar Barbarotti. Håkan Nesser har gått förbi och längre bort än dessa två traditionella deckarkaraktärer. Här ger han läsaren någonting utöver det vanliga. En känsla av verklighet. Men det betyder inte att det inte finns något mystiskt över denna bok.

En svensk kvinna hyr ett litet hus i Winsford, en liten vindpinad by på en hed i England. Dagarna tillbringar hon med långa promenader tillsammans med sin hund, bland vildhästar ute på heden. Man får ta del i hennes tidigare liv och om orsakerna till varför hon har sökt sig till ensamheten ute på heden.

Håkan Nesser berättelse bygger i sakta mak upp en stämning och spänning på ett skickligt sätt ju längre man läser. Man kan känna hur den engelska vinterns regn och dimma kryper in innanför kläderna, en känsla som ökar i takt med mystiken i berättelsen. Hon möter de nyfikna byborna, och hon möter en man.

Boken är mycket läsvärd och jag kan varmt rekommendera den för den som vill läsa en annorlunda deckare.

Ståle Brandt
Publicerad: 2014-01-22