KULTUR: Studiecirkel

image

Under måndagsmötet den 20/1, hade vi på skolan ett besök från NBV-Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, genom en kvinna vid namn Mona Sandström.
Hennes besök väckte nyfikenhet då hon berättade om möjligheten att ta del av en studiecirkel eller att själv skapa någon.

Fylld av diverse idéer som jag är för jämnan, så tog jag tillfället i akt att gå och tala med henne personligen. Hon stod ute i korridoren med ett välfyllt bord, men tyvärr verkade inte eleverna speciellt intresserade. Min reflektion var att man helt enkelt inte förstod vad man gick miste om.
Nåväl, jag återgår till mitt besök och mina tankar. Själv vill jag dela med mig av min inre skrivarglädje och har en tid funderat på en workshop gällande kreativt skrivande. Vi passade på att tala en hel del om just det här och hon gav mig insikt i hur man kan gå tillväga för att starta eller ta del i en studiecirkel.
Förskansade mig med broschyrer och med huvudet fyllt av tankar på hur saker kan bli, upptäckte jag något spännande i en folder med bilder av skapande tryckt på framsidan.
Det var en riktig startpunkt för att vilja veta mer.

Mona berättar för mig att NBV har skaparlådor som man kan få låna av dem.
Ponera att Du och dina vänner gillar att pyssla: hantverk, scrapbooking, stickning-och virkning, japansk presentinslagning, pärlor- och tråd, glasmålning, decoupage, nåltovning mm.
Det bästa av allt var att de också kan visa den som skall leda cirkeln hur det går till och utöver detta så fick jag veta att det inte heller förelåg någon kostnad i samband med dessa lån.

Att ta del av en studiecirkel bygger ju på en vilja att lära sig nya saker och då ofta i sällskap av vänner eller bekanta.
Genom NBV kan DU skapa en helt egen kamratcirkel. För att förklara det här med kamratcirkel så är det en studiecirkel med en oavlönad ledare som en av er i gruppen. Det betyder då också att det inte är någon deltagaravgift för att vara med, eller så utgår en lägre avgift för cirkeln för att då täcka upp eventuellt material samt för ledarens omkostnader/resor.

Så vad behövs för en sådan cirkelkurs?
Ni ska vara minst 3 personer
Som träffas och lär minst tre gånger
På minst 9 studietimmar totalt, gärna fler…
Alla är aktivt deltagande, detta är ingen skolform utan man lär av varandra

Så vad är då skälet till att ha en studiecirkel?
-Det är såklart roligt att lära varandra i en grupp istället för att sitta själv
-NBV kan täcka vissa cirkelkostnader för litteratur och material
-Ni kan få stöd, tips, hjälp och råd av NBV. Ni är inte ensamma.
-Vi kan erbjuda lokal som ni kan låna av oss
-Alla deltagare är försäkrade till och från under tiden ni har en cirkel

Vilka ämnen kan man ha i en kamratcirkel?
-Det kan vara såväl praktiska som teoretiska ämnen
-Tex. Matlagning, franska, hantverk, friskvård, film, livsåskådning, geologier, teater, konst, ekonomi, musik, miljö, språkcafé, kreativt skrivande. Faktum är att man bestämmer själv vad man ska studera mera av.

Via studieförbundet NBV Värmland kan du och dina vänner få hjälp att komma igång med ert eget drömprojekt.
En studiecirkel innebär i sin helhet att ni träffas 3-5 ggr, där varje träff är 2-3 studietimmar (45 minuter/studietimma, totalt 9 stim/cirkel), för att lära er mer om någonting som intresserar er.
Om du nu fångas av de möjligheter som finns i det här med NBV:s erbjudande, så kan ni enklast kontakta dem, för att få veta vilka cirklar som körs i Ditt närområde. Eller kanske har du själv kommit till en punkt där du vill starta upp en cirkel?

Kontakta i så fall:
Mona Sandström. 073-2741891
NBV Värmland. Nygatan 13 . 652 20 Karlstad
Tel: 054-186894. Fax: 054-210930
E-post: varmland@nbv.se. http://www.nbv.se/varmland

Tove Birkeland Brandt
Publicerad: 2014-01-22