KULTUR: PODCAST- ETT NUTIDSFENOMEN

Media gör hela tiden nya framsteg och för mig var det här med Podcast(Webbradio) helt nytt. Ska jag vara ärlig så hade jag aldrig hört talas om det innan mitt första redaktionsmöte här på Ingesundsbladet.

Nyfiken som jag är i min natur, ville jag självklart veta mera om hur detta fungerar.
Det finns Podcastprogram om det allra mest tänkbara idag, stickning, politik, fotboll, humor, kriminalhistoria och en hel massa annat.
Podcast är med andra ord en typ av webbaserad radio som egentligen inte kräver värst mycket teknisk utrustning för att kunna spelas in. Det finurliga med en Podcast är att man kan lyssna på den när helst man vill och är inte bunden av tider.

Att det har blivit så populärt idag tror jag beror på att det går att göra dem väldigt intresseinriktade eller smala för att nå en speciell grupp av individer i samhället och det föreligger heller inga direkta utgifter för att skapa- och publicera dem.
Faktum är att de allra flesta av oss har tillgång till dem idag genom datorer och smartphones, Iphones och Ipads. Vi har alltså verktyget i vår hand och sedan återstår bara att leta upp det ämne eller den genre som passar just mig som individ.
Självklart kan man ta till sig saker genom att lyssna eller genom att titta på en video eller så av radio men vet att genom Youtube.com erbjuds man en hel del utbildning. När det gäller Podcast finns det en hel del informativa videos att ta del av som visar på ett enkelt sätt hur man skall gå tillväga för att starta en egen kanal.
Faktum är ju att det faktiskt finns en hel del att tala om, det är ju bara att välja och vraka inom sitt eget intresseområde.

Det som behövs för att spela in egna Podcasts är egentligen bara en dator med en inbyggd mikrofon eller så får man helt enkelt köpa till en mikrofon. Sedan så finns det gratisprogram att tillgå för att spela in. Dock är det några saker som är bra at studera lite mer ingående, som grundläggande klippning, men självklart finns det även studier över detta på Internet.
För dem som använder sig av en PC så finns det Itunes och då programmet Libsyn, motsvarande för Macanvändaren torde vara Audacity.

Så hur går man då tillväga för att finna svenska podcast sändningar och för att ta del av dem och kunna lyssna/titta?
För datoranvändaren har jag funnit en sida på nätet som heter http://www.podd.me
Det är en topplista över svenska Podcasts från Itunes. Vill du lyssna i din mobiltelefon eller i din Iphone så har du två val. För Androidanvändaren gäller det att ladda ned en App som heter ” ipp Podcastplayer”, och för Iphoneanvändaren så laddar man ned eller lyssnar via Itunes.

Så vid en större djupdykning i denna topplista fann jag en hel del som kan locka oss att lyssna/titta på Podcasts.
P3 Dokumentär, vilket är ett program som tittar bakåt i tiden, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände sig har ju en hel del att bjuda på.
Självklart finns Filip och Fredrik där ute också med en egen Podcast, som dessutom varit utsedd som Sveriges bästa Podcast 2011.
Generalisterna, handlar om tre stycken ST-läkare i allmänmedicin och som givetvis talar om medicin i allmänhet och allmänmedicin i synnerhet.
För den ensamme finns det Dating Skill Podcast: Dating, sex, relationer osv.
Som ni själva ser här så finns det någonting för oss alla, det är bara att välja och vraka helt utifrån sitt eget intresseområde.
För den som läser engelska och vill utveckla sin förståelse för engelska språket kan jag rekommendera TED, vilken är en podcast kanal där man tar upp alla möjliga ämnen för att inspirera och utbilda samt för att ge en inblick i det språkliga.

Podcast är helt enkelt ett underbart sätt att ta till sig mera kunskap och för att låta sig utvecklas eller för att koppla av från vardagens kravfullhet, genom att helt enkelt lyssna till något spännande eller roande inslag.
Själv tycker jag om kriminalhistoria eftersom jag skriver deckare och i min research gällande brottslingar och olika brott så lyckades jag faktiskt trilla över en bra Podd som görs av Aftonbladet ”Historien om ett brott:”
Faktum är att genom den här artikeln så tror jag alldeles bestämt att jag fastnade i Podcastvärlden.
Men tillbaka till artikeln:

Vill ni veta mera om hur ni gör er egen Podcast så rekommenderar jag er att gå vidare ut på Internet och studera fenomenet PODCAST mera grundligt.
Här har ni en sida att länka in på:
http://internetworld.idg.se/2.1006/1.535291/sa-gor-du-en-podcast-pa-noll…

Varför inte passa på att göra en rolig grej av det här, gå ihop i ett kompisgäng och gör er egen Podcastsändning. Nå ut i etern och gör er röst hörd, tala om precis vad som helst. Det som roar just er, sport ni håller på med, musik. Faktum är att när det gäller Podcast finns det väldigt få begränsningar, men och jag säger MEN, som med allt offentligt skall man självklart anpassa sig efter sunda värderingar och åsikter glöm inte det när ni sätter igång ert projekt!

Tove Birkeland Brandt
Publicerad 2014-02-01