INSÄNDARE: LRF POTESTERAR MOT KÖTTFRIA DAGAR

Den senaste veckan så utbröt ett stort rabalder då det lokala LRF-kontoret i en stad demonstrerade mot en skolas beslut att under en dag i veckan servera vegetariska maträtter till alla elever på skolan, detta var för att göra en insats för en bättre miljö men också för att dra ned på kostnader och för att visa på att man inte behöver gå hungrig bara för att man äter ”kaninmat” under en dag i veckan.

LRF hade sina orsaker till att demonstrera, bland annat att man inte visade respekt till de köttbönder i Sverige vars överlevnad man nu hotade med detta tilltag. Därför ställde sig det lokala LRF kontoret sig utanför skolan ifråga och serverade hamburgare till alla elever som ville ha. En orsak som de slängde fram var att ungdomar ska äta kött för att växa sig stora och starka.

När jag sedan hörde om detta tilltag av LRF och anledningar till tilltaget, så kunde jag inte tro att detta var vuxna människor som nyheten handlade om. För mig lät det alltför otroligt att en dag i veckan skulle kunna hota en hel industri på ett sådant sätt, och jag undrade också varför LRF kände sig så hotade? Vore det bättre att man fortsatte att föda upp hundratals djur vars kroppar får gå igenom många hemskheter innan det är dags för slutet som hamburgare eller annan köttvara hemma hos oss, eller på skolor och arbeten? Och varför har man fått för sig att barn och ungdomar måste äta kött för att växa sig starka?

Faktum är att vi aldrig har haft en större köttkultur i västvärlden som den vi har idag. Att säga att vi äter för mycket kött är inte en överdrivelse. Inte ens våra förfäder, de vilda människorna som gick runt i höftskynken och äkta pälskläder ska ha ätit så mycket kött som vi gör idag. Deras kost var mer varierad, även om de allt kunde jaga så mycket djur som de orkade för att få extra med mat under hårda tider.

I dagens läge har våra behov av kött ökat på vår jords belastning. Mer mark används för att föda upp köttdjur, oavsett det är kor, grisar eller får, än vad som används till odling. Det kanske låter konstigt, men kor och deras fjärtar blåser in oss i en varmare värld, samtidigt som miljontals människor går hungriga i de mest utsatta länderna. Har inte LRF märkt isbjörnarna som inte har nog med isflak att gå på och som tvingas simma längre och längre sträckor? Har de inte märkt värmen långt in i november?

Att det hotar människors överlevnad som bönder är ledsamt, men samtidigt så kanske det vore bättre om man istället för att tillåta import av kött från andra länder långt från vårt avlånga land istället skulle göra det lättare för våra köttbönder att kunna leverera sina varor till våra butiker istället? Samtidigt så måste man fråga sig om det är ens något att bråka om; vill man hellre att alla inom köttindustrin har kvar sina arbeten, än att se världen må lite bättre med mindre påfrestningar på naturen?

Någon sade en gång att våra framtida avkommor, de som kommer att leva i en värld där palmer växer fritt där de tidigare inte kunnat överleva, kommer att se tillbaka på vår tid med avsky. Precis som vi ser tillbaka på den tid i vår historia då en religion och ett folkslag pekades ut som djävulens hantlangare. Barnen i skolan kanske inte riktigt förstår varför de inte får någon köttbit eller mat med kött en dag i veckan men de borde i alla fall vara glada för att de får någonting.

Att vägra kött en dag i veckan är ansvarsfullt, både mot dig själv men också mot framtiden, och är något som fler skolor och arbetsplatser borde ta efter. För har ni ens tänkt på ur mycket kött ni verkligen äter, eller hur mycket av det som ni äter per dag kommer från döda djur? Vad är det ni äter egentligen, varifrån kommer grisen på er frukostsmörgås till exempel? Grisen på ert bord, i skivor på en bit bröd, kanske fick lyckan att transporteras lagligt till slakteriet, i en transport med hundratals andra grisar som liksom den aldrig riktigt fått känna gräs under fötterna, som aldrig fått bökat omkring i en hage. I transporten tvingas de trängas med många andra i timmar tills de kommer fram till slakteriet, där de som om de inte vore annat än en vara tvingas in en efter en till dödskammaren. Helt rutinmässigt avlivas de och tas omhand så att du ska kunna äta skinka till jul eller en korv under grillperioden under sommaren. Tusentals djur skickas utomlands till billigare slakterier, det ger inte bara ett större lidande utan det skapar mer avgaser i naturen vilket värmer världen ännu mer.

Nu säger jag inte att det skolan gjorde var att göra en stor skillnad för vår värld, men det de gjorde måste ses som en riktig investering i våra barns framtid. Jag säger inte heller att vi ska sluta äta kött helt och hållet, utan det jag säger är att om ni vill göra en insats och samtidigt njuta av en biff när ni har råd, är att helt enkelt vara mer uppmärksamma. Vart kommer ert kött ifrån, hur hade djuret det, och måste du äta kött till middag idag, går det inte lika bra med något annat? Stötta era lokala bönder, självklart, men se till att ni och även dessa tar sitt ansvar. Bli inte någon som våra framtida generationer av avkommor kommer att se ned på, bara på grund utav alla de beslut som vi alla tar under vår levnad! Kött måste inte ingå i en stabil och hälsosam kost till den bredd som den gör idag, barn måste inte förlita sig på kötträtter för att bli stora och starka, utan vi måste vara kloka i våra val av föda.

Therese Strömberg
Publicerad:2014-02-02