DEBATT: HUR DOKUSÅPAN PÅVERKAR ALLMÄNHETEN

Jersey Shore, dockusåpa,TV, Serier

Det finns olika typer av dokusåpor i världen. När jag var mindre följde jag två av dem, Jersey Shore och Big Brother. Båda är ett socialt experiment, men många ser dem endast som underhållning. De är olika men handlar egentligen om samma sak, det sociala samspelet mellan främmande människor.
Jersey Shore går ut på att 10 främmande individer ska sommarjobba i en klädbutik. Men de som deltar tycker även att de ska uppleva det vilda Jersey Shore-livet, gå ut och dricka i stort sett varje kväll men samtidigt jobba och få ihop pengar. Deltagarna träffar nya människor som de ska leva ihop med en hel sommar.

De som tittar på serien ser den endast som underhållning, men efter att de som deltog kommer hem igen så har deras liv förändrats. Man kan säga att de även påverkar alla runt om dem, de får en uppfattning om vilka deltagarna är. De kan tro att det deltagarna gör är okej för dem att göra.
Om t.ex en deltagare slåss i tv, kan tittarna börja tro att det är okej att slåss eftersom det hände i tv. Även om deltagarna får konsekvenser för det, kan det hända att en tittare tror att han eller hon inte kommer att få det. När serien sedan är slut, kommer de som deltog att vara kända som den karaktär de visade i programmet. Det är inte alltid någonting positivt, två deltagare hade t.ex mycket bråk med varandra och har sedan dess blivit klassade som bråkmakare.

De tjejer som deltog hade svårt för att killarna (som var singlar) tog med sig tjejer tillbaka till
huset. Det ska inte behöva ha någon betydelse om de tar med tjejer hem, de var singlar och kunde göra vad de ville. Utanför programmet får man upplevelse av att tjejerna var bitchar och divor som bara tänkte på sig själva och inte tolererade konkurrens med andra tjejer. Det påverkar även de tjejer som följde med, eftersom det var dem det handlade om.
Man kan säga att det påverkar omgivningen både positivt och negativt, tjejerna hamnade i bråk i tv som hela världen kunde se. Det gör att de ses som en dålig förebild, och en dålig person även om de kanske egentligen var riktigt snälla och omtänksamma människor.

Det svenska programmet Big Brother är också ett exempel på socialt samspel mellan främlingar. Där blir de instängda dygnet runt, och deras privatliv försvinner. Kameror har satts upp i alla rum, även på toaletten. Tittarna kunde då se allt som pågick inom husets fyra väggar, allt från deras sexuella samspel till bråk och konflikter.
Big Brother är ett socialt spel som går ut på att man ska stanna i huset så länge som möjligt, och när finalen är ska det endast finnas tre deltagare kvar. Den som vinner spelet får sedan en check på 500.000kr.
Man kan se Big Brother på samma sätt som Jersey Shore, skillnaden mellan dem är egentligen bara en sak, i Big Brother får inte deltagarna ha kontakt med omvärlden (inte ens deras släktingar)

Båda programmen går ut på samma sak, endast några få olikheter.
Ingen av deltagarna känner varandra till en början, men efter ett litet tag börjar bråk, sex och
vänskap ta fart. Dessa deltagare påverkar tittarna både negativt och positivt, vissa av dem utses som t.ex mobbare medan andra utses som offer eller idioter. När de sedan kommer ut ur huset har de blivit mer kända än vad de trodde, antingen tar de saken på ett positivt sätt eller så blir de skräckslagna då skrikande främlingar kommer springande emot dem.

I varje dokusåpa får tittarna alltid en favorit, de andra spelar ingen roll längre och glöms även
bort ibland. För vissa kan det vara en bra sak att bli bortglömd, medan andra försöker stjäla
tillbaka uppmärksamhet. Det är inte konstigt om en del tittare försöker bli som sin favorit, men alla vill inte att folk ska härma dem eller förföljas av skrikande fans och fotografer vart de än går.
Det är alltid någon som påverkas negativt av sitt nya liv som kändisar, de måste offra en del privata saker och allt de gör blir en stor sak och officiellt. Allmänheten får någonting nytt att se upp till, försöka fånga en del av det eller till och med försöka bli som kändisar.

Dokusåpan kan även vara bra, det är ett sätt att se hur vanliga människor reagerar när en del av deras privata liv tas bort. Vem som helst kan egentligen bli känd, det krävs endast att göra något speciellt eller helt enkelt att anmäla sig till ett tv program.
Sociala experiment är ett sätt att visa allmänheten hur människor fungerar i en specifik situation, oavsett om de är instängda i ett hus, ute och festar varje kväll eller om det blir stora konflikter. Vi fungerar på exakt samma sätt, skillnaden är bara att det blivit insatt i ett program.
Vi har alla ljusa och mörka sidor, och ska inte döma varandra innan vi lärt känna varandra. Alla människor är som böcker, vi vet inte om boken är bra eller dålig förrän vi läst den. Dokusåpor fungerar på samma sätt, ju längre vi följer dem desto mer lär vi oss vilka deltagare som är underbara och vilka som är riktiga skitstövlar.

Louise Myrén
Publicerad 2014-02-04