REPORTAGE: HEALING, VAD ÄR DET?

Alternativmedicinsk verksamhet, en läkning som sker genom andliga metoder. Ett sätt att behandla sjukdomar utan mediciner.

Healing sker oftast genom s.k. handpåläggning. Den som utför en healing kan hålla sina händer mycket nära eller direkt på kroppen som skall behandlas.

Naturligtvis myntar detta till flera läger.

– De som tror och de som anser att detta är humbug och då också rent av hälsofarligt.
Det är inte vetenskapligt bevisat, men när det gäller healing så hänvisar anhängare av denna alternativmedicinska metod ofta till olika fall och händelser, där personer faktiskt blivit botade av healing.
Läkarna angriper raskt detta fenomen med att i sin tur säga att det som skett beror på självläkning eller rent av är en placeboeffekt, (en sorts medicinsk behandling som går ut på att lura mottagaren genom att ge denne verkningslös medicin, för att bli av eller minska dennes sjukdom.)

Så hur ska vi veta om healing har någon effekt på våra kroppar?

Det finns hypoteser om att healing ökar på blodgenomströmningen i våra kroppar och att man med healing kan lindra smärta och lösa upp blockeringar av energier. Energier som kan hjälpa oss att öka cirkulationen i våra kroppar.
Vetenskapligt så har man belägg för att beröring frigör oxytocin och endorfiner, som i sig är starkt smärtstillande och som även bär positiva effekter på det mänskliga psyket. Men åter igen, man kan inte bevisa att healing verkligen inte skulle fungera på ett läkande sätt.

   Trots detta så påpekas det att healing har en negativ effekt på folkhälsan eftersom det finns de som ställt sin tilltro helt till denna behandlingsmetod och därigenom eliminerat tillgången till medicinsk teknik.
Utförd statistik påvisar att detta lett till förkortad livslängd och högre barnadödlighet, men det framkommer inte om det beror på healingen eller om detta skulle skett oavsett.

Människan är en komplex varelse och vi är alla olika individer. Gemensamt bär vi trots detta på energier, energifält som brer ut sig över flera spann. Det fysiska, själsliga och att inte förglömma det andliga planet. Eteriska kroppar som kräver olika behandlingar.
Vi har en bra traditionell sjukvård, men trots detta kanske ändå behovet av den alternativmedicinska formen behövs idag.

Så hur känns det att få healing?

Förutom att du eventuellt slipper en fysisk smärta som du gått och burit runt på, får du även en mental- och känslomässig upplevelse av healingen.
Efter healingsessionen känner man sig både lättare och gladare och har då fått en ny energi att kunna bruka. Faktum är att man också får en större empati för människor runt omkring en, man finner mer energi för att hjälpa andra men också sig själv. Allt detta leder i sin tur fram till att man har lättare för att möta sina motgångar, man ser möjligheter i det man möter istället för att drabbas av panik och ångest.
Healing är ett sätt att få mer livsenergi helt enkelt vilket leder fram till att man håller sig mentalt, känslomässigt och fysiskt frisk.
Healing finns i många olika former, men ursprungskällan tros väl ändå vara den samma. Healande kraft finns över allt i världen och visst finns det en del mer avancerade former av healing som ger sig på att ta bort energiförtätningar och som gör healingkirurgi.
Kundalini reiki – aktiverar energiflöden och individens inre eld för att på det sättet ge mer energi till individen.
Shamansk healing har väl de allra flesta av oss stött på när vi tittat på westernfilmer.
Indianernas medicinmän som utför olika ritualer för att driva bort det onda, men denna kunskap finns även hos våra samer och i dag utövas det även av healers. Shamansk healing bygger på att sätta allt i naturens centrum och den healande kraften som moder natur besitter och som flödar över till oss, om vi öppnar upp oss och tar emot den.
Reiki-healing bygger egentligen på det samma med sina kraftsymboler, andningstekniker och meditationer.

Faktum är att med den allt mer intensiva livsstil vi tvingas leva efter idag, med ökade krav från det utanför oss såväl som från oss själva, så är det svårt att känna ett välbefinnande på alla plan.
Trance healing kan ge oss en väg till harmoni och balans, självläkning på ett mentalt plan.
De flesta av oss känner idag både trötthet, smärta och obehag i livet, trots att människans normala tillstånd torde vara ”friskhet”.
Med hjälp av någon av alla dessa olika healingmetoder oavsett vilken du vill testa så utlovas det en snabb och effektiv påfyllnad av energi.

Jag är själv en förespråkare av denna alternativmedicinska behandlingsform och jag har otaliga gånger tagit emot healing. Genom dessa behandlingar har jag mått mycket bättre på det mentala planet och jag har även känt smärtlindring då min rygg var mycket trasslig med besök hos kiropraktorer och där läkare sa att mina skador skulle leda mig till ett liv i rullstol.
Faktum är att man även kan lära sig teknik för att göra självhealing. Men ser jag till mig själv så föredrar jag nog kontakthealing, närhealing och så klart den själsliga healingformen. Klart att inom mig finns ju en dröm om att få genomgå en riktig shamansk healing hos någon indian eftersom denna känns mer mystisk och andlig på något sätt.
Spirituell healing är något jag talat om också och den är en klassisk metod av healing, där man oftast ligger på en brits eller sitter i en stol och tillförs då nya livsenergier. Om det är en meditativ person som utför denna healing kan du kanske i samband med healingen få en session med dina guider och avlidna.
Jag är här fullt medveten om att många är skeptiska angående allt det här och inte alls tror på att det finns en andevärld eller en andra sida att komma till då vi avlider, men det är ju tack och lov ett fritt val vi har och själv väljer jag att tro.

Healing för mig är en behandling mot stress och utbrändhet, inre smärta och ångest. Ett alternativ till piller för att behandla det själsliga när man mår dåligt men egentligen inte vet vad man mår dåligt över eller varför man inte mår bra.
Det lindrar smärta och det fyller på energiförråden. Visst är det väl så att många gånger kan det nog handla om ren medmänsklighet och en stunds avslappning. Ett samtal om något man tror på eller för den delen inte tror på gällande den andliga världen.
Ett är i alla fall säkert i allt det här och det är att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg om och utifall det fungerar eller inte, trots att man gjort efterforskningar så är den här frågan på samma nivå som tar upp den slutliga frågan om livet och döden.

Finns det ett liv efter detta?

Tove Birkeland Brandt
Publicerad 2014-02-08