REPORTAGE: RUTER – ESTETIK

Estetik, konst, musik, arkitektur, återvinning,skönhet

Den stora läran om förnimmelse. Förnimmande av det sköna, en konstens filosofi.
I allt möjligt finns detta individperspektiv som rör, skönhet, skulpturer, musik, mat och till och med vår arkitektur.
Estetik kommer sig av sinnenas kraft och handlar om livskvalitet, något som ger oss glädjen i att leva.

Naturligtvis finns det mycket mera i detta E.
Självklart talar vi om att skapa nya saker ur gamla ratade ting. – Att återvinna. Det gömmer sig mycket i tanken på detta nya skapande och i estetiklokalen får vi ta del av många roliga idéer.

En vacker väska fångar våra blickar. Den är stabil, färggrann och den är tillverkad av urdruckna juiceförpackningar. Väskorna tillverkas i ett syfte och säljs för att behållningen skall motverka trafficing. Ett behjärtansvärt ändamål, samtidigt som den är ett slag för miljön.
Vi tittade på ett bildcollage, för att egga våra sinnen till skaparlusta. På den vita duken visades underbara konstverk skapade av sopor och avlagda saker.
Faktum är att det endast är den mänskliga förmågan för att använda sin fantasi som kan sätta stopp i skapandeprocessen.

Många var de som talade öppet om estetiksalen där ute i korridorerna. Det här var något som väckt en känsla, ett genuint intresse och eftertanke på vad man kan göra med det som kastas. Någonting som var kul att göra, och det bästa av allt, ALLA kan göra det här hemma också och det kostar nästan noll och ingenting.

Så vad behöver vi?

-Spara på skräp. Ja, vi behöver ju bara lite uttjänta saker. Kolapapper, tidningar, böcker, toalettrullar, gamla burkar, allt går att använda i denna skapande process som också är perfekt som pyssel hemma med barnen, på dagis och i småskolan eller rent av här på Ingesunds hantverkslinje.
Faktum är ju att det aldrig tar slut på sådant här material och så finns det ju mycket färggranna förpackningar att tillgå, av vilka man kan skapa saker som sedan blir mycket glada för ögat.

Tankeväckande i centrum av denna glädjeyra blir dock att man mitt i allt det positiva måste stanna upp och fråga sig vad som finns i alla dessa material.
Vad har de behandlats med?
Trycksvärtan, vad finns det i den?
Färgpigmenten som används, är de miljövänliga och vad kan vi som konsumenter göra för att bromsa kemikalie användandet i vårt samhälle?

Livet fylls av val och frågan är vilka vägskäl vi skall ta och vilka vi skall undvika?

Att återvinna och återanvända saker är viktigt, så trots vissa ohälsosamma ingredienser får vi kanske ändå ta risken och skapa någonting nytt av det förbrukade. Detta är ju hur man än ser på det, ett vinnande koncept för miljön. I alla fall om vi utgår ifrån vart vi står idag när det gäller miljöfrågan.
Vad vi kan se är att viljan att förändra finns inom de allra flesta av oss, vi vill bidra till att förbättra miljön. Intresset för miljöfrågorna bara växer och med det kommer också en ny medvetenhet.Tyvärr finns det en viss procent av mänskligheten som sätter på sig skygglappar, och av en eller annan anledning inte anser att det rör dem eller deras framtid. Hur man skall nå fram till dem med budskapen om vikten av att bidra till en bättre värld är en fråga vi alla får grunna på.

Vi träffar även Samanta Thorstensson som alltid använder sig av återanvändningsbara material då hon skapar sin konst.
För en tid sedan arrangerade hon en utställning med ”återvinningskonst”, som blev mycket uppmärksammad men idag visar hon oss hur vi kan tillverka skålar och pärlor av helt vanligt tidningspapper och lite lim.

Det väcker känslor av nyfikenhet och en vilja att själv skapa någonting, estetikrummet är fyllt av positiva elever som skapar nytt av gammalt och objekten är många.
På en sömmerskebyst i lokalen har någon tillverkat en vacker klänning av papper. Andra kreationer finns också på plats, vi skådar sådant som skålar, krukor och halsband gjorda av olika pappersmaterial samt fåglar och askar gjorda med origamiteknik. Kreativiteten har varit på topp.

Men…
Som alltid kommer det ett men. Ett litet orosmoln mitt i det positiva som biter sig fast i våra sinnen.
Överproduktion, konsumtion som ju tyvärr har lett till att dessa sopor ligger här idag. Det ger ett visst mått av bitter eftersmak, men trots detta får vi väl ändå säga att där finns nog inget ont som inte har något gott med sig.
Här i ”Ruter”, är det ju den mänskliga kreativiteten som trots allt gör en insats, för såväl det estetiska som för miljön.

Tove Birkeland Brandt
Foto: Ståle Brandt
Publicerad 2014-02-14