BOKTIPS: RÖRGAST

RÖRGAST
Av Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22156-2, Inbunden, 464 sidor

RÖRGAST är den fjärde delen i Johan Theorins deckarserie som utspelar sig på Öland. Det som skiljer sig från föregångarna är att man saknar lite av den så karakteristiska mystiken kring de öländska sägnerna som annars har varit så självklart i de föregående böckerna.

Det har gått nästan sjuttio år har sedan Gerlof Davidsson, hörde knackningar från den kista som Edvard Kloss begravdes i. Var det ett omen, kanske en varning?
Men nu är det sommar och Öland håller på att svämmas över av sommargäster.
En eskalerande våldspiral tar sin början, och minnen dras fram. Obehagligheter som fallit i glömska river sönder tillvaron för hotellägarfamiljen Kloss som gör allt för att hålla ihop familjen.
Håller det förflutna på att komma i kapp?

Berättelsen pendlar mellan det förflutna 30-talet och fram till denna varma sommar som utspelas i nutid.

Johan Theorin har ett trollbindande språk som griper tag i en och man får en känsla av att vara på plats. Här skildrar han en familj vars hemligheter har tystats ner och gått i arv, och hur det till slut slår tillbaka när det förgångna ger sig tillkänna.

Det är med stor sorg som man läser att detta är Johan Theorins sista bok ur Ölandsserien. Vad kommer härnäst? Bara det inte blir fler som ”Sankta Psyko” vilket jag anser är helt värdelös jämfört med hans tidigare böcker. Som natt och dag. Jag och många med mig vill nog hellre se att Johan Theorin återvänder till det övernaturliga och oförklarligt mystiska som utspelar sig genom myter och sägner från gamla tiders Öland.

Rörgast är mycket läsvärd och rekommenderas varmt!

Ståle Brandt
Publicerad 2014-02-24