REPORTAGE: HANTVERKSLINJEN LÄRDE OM NUNOTOVNING

Det var en inspirerande dag vi hade med Christina Ekelund (tidigare textillärare på Kyrkeruds folkhögskola) då vi fick insikt i hur man nunotovar. Det är en metod där man tovar ihop ull och tyg som då blir starkare än med  bara ull. Det gör att man kan ha tunnare stoff än om det är gjort enbart med ull och därför lämpligt att sy kläder av. Det var också möjligt att göra gobeläng eller gardiner av. Ljuset föll så vackert genom tyget.

Christina kom med en spännande resväska full med inspirerande prover på vad man kan göra med nunotovning. Hon undervisade oss också i hur och vad som händer när man tovar ull. När hon dukade upp färgglad ull och arbeten hon gjort kunde vi knappt bärga oss, vi ville sätta igång.

Och det vi fick göra först, var att vi alla tovade provlappar på olika tekniker och dokumenterade för kommande arbetstillfällen. Så nu vet vi vad som händer om man nunotovar på ena sidan, bägge sidorna, ull åt ena hållet och åt andra hållet, samma färg på bägge sidorna eller olika färg.

I nyinköpta praktiska stora plåtformar kunde vi obehindrat tova i såpvatten utan att blöta och stänka ner golv och inventarier. Mycket praktiskt! Som bonus på den lärorika dagen visade hon prov på växtfärgat tyg som ångkokats tillsammans med diverse avfall från köket som lökskal och andra grönsaker.

Foton och text: Kerstin Pettersson
Publicerad: 2014-02-27