BOKTIPS: ETT FANTASTISKT HUNDLIV – DEN FANTASTISKA GRACIE

Boktips, Gracie, hundliv

För den som inte gillar att läsa en romantisk roman eller en spänningsfylld deckare så finns det inte alltid så mycket att välja mellan. Man får ofta helt enkelt välja mellan pest eller kolera, vilket föredrar man? En löjlig bok baserad på samma sorts romantikkoncept som de senaste femhundra årens alla böcker, eller en bok där man letar efter en mördare som oftast funnits alldeles bredvid dig i handlingen. Snark! Så tråkigt! Men ibland lyckas man hitta en bok som verkligen får dig intresserad av att läsa och det här är en sådan bok! Historien är helt sann och handlar om en man vid namn Dan, som nyss tvingats säga adjö till sin älskade hund Blue efter att de delat glädje och sorg under många, många år. Dan bor tillsammans med en kompis som har två hundar själv, men sorgen har satt sina spår i Dan och han är inte på humör för en ny hund. Faktum är att han inte vill ha någon ny hund, han vill bara ha tillbaka Blue. Som djurägare och före detta hundägare med min kremerade hund Brutus nere i min källare så är det extra roligt att läsa om både lyckliga slut och roliga situationer som oftast får andra att skratta åt dig och ditt husdjur medan du själv bara försöker att ta tillbaka kontrollen – om du någonsin ens har haft kontroll! Dan vill inte ha någon ny hund, men när en kollega skaffar sig en oemotståndlig hundvalp, så börjar hans intresse för att skaffa en ny hund att kittla honom, men bara lite. Hans kollega lyckas sedan lura med honom tillbaka till uppfödaren, en äldre man som föder upp Grand Danois, dessa enorma hundar som ibland kan kännas som stora monster.

Dan dras in i huset av sin kvinnliga kollega, och huset är fullt till bredden med de här stora, skällande hundar som nyfiket hälsar på både Dan och hans kollega samtidigt som Dan och hans kollega håller andan då luften inte är så bra i ett hus som tagits över av stora hundar. Men därinne i ett hörn ligger den lilla valp som kommer att ta över Dans hjärta. En liten, döv valp. Det är runt denna lilla Grand Danois valpen som boken kommer att handla om. Och man kan inte hjälpa att bli lite kär i denna lilla, stora hund som inte bara hjälper Dan att sörja färdigt men som även leder honom till en helt ny karriär och ett helt nytt liv med både mer stress men även mycket mer glädje och lycka. Gracie påminner mig om hur det var att ha en hundvalp, och mina minnen av de hundar jag har haft i min nära familj kommer fram, vilket är underbart då man inte tänker på dem dagligen längre. Själva språket i boken är lätt och följsamt, man dras in i berättelsen som för övrigt är helt sann trots att författarna har ändrat vissa namn och årtal för att ”skydda både de oskyldiga och de skyldiga”, som de säger. Om man inte rörs djupt av den här boken så är det något fel på dig anser jag, om jag får vara så elak. Boken är både rolig, söt och ledsam. Helt enkelt en bok som gör att det känns bättre i hjärtat. Mitt enda råd är att om du ska läsa boken så se till att du har tillräckligt med näsdukar i närheten. Större delen av boken skrattar man tills man gråter helt enkelt.

Therese Strömberg
Publicerad 2014-03-08