BOKTIPS: DEN OSKYLDIGA

Harlan Coben, Den Oskyldiga, Bokrecension

Författare: Harlan Coben
Genre: Thriller
ISBN: 9137128167

Som vanligt fastnar man i de mest underbara beskrivningar och författaren bjuder på spänning från första till sista sidan. Harlan Coben som är en storslagen författare, har skrivit en hel mängd internationella bästsäljare och dessa har dessutom översatts till hela 28 olika språk.

Den oskyldige handlar om Matt och hans fru Olivia och deras förflutna som till sist kommer ikapp dem. Matt som tidigare i sitt liv befunnit sig på helt fel plats, vid helt fel tillfälle då han försökt avstyra ett bråk och olyckan istället var framme för att slå hans liv i spillror. Matt blir dömd för dråp och efter nio långa år på kåken, börjar livet äntligen att ljusna för honom igen, han möter kärleken, gifter sig och väntar barn. Genom sin döde brors försorg har han också ett mycket bra jobb som assistens på en advokatfirma.

Men så börjar det ske konstiga saker, han blir förföljd av en man, för honom helt okänd och snart börjar saker ställas på sin spets och bli ändå underligare då han får motta ett konstigt videosamtal på sin mobiltelefon.
Matt inser att den person som visas på displayen är hans fru Oliva om än i en suddig oskarp bildskärpa. Han börjar luska i om frun är otrogen och hans liv slås i kras en aning, osäkerhet och svartsjuka finns med i bilden och gör stämningen än mer uppjagad.
Parallellt med denna händelse har polisen fullt upp med ett fall, en nunna hittas mördad och då Matt ännu en gång lyckas befinna sig på samma ställe som ett lik, trasslar historien till sig. Denna gång är det liket efter den man som tidigare förföljt honom, självklart riktas därför misstankarna direkt mot Matt igen. Han är ju en tidigare straffad.
Mordutredaren Loren Muse är den som har hand om fallet, men det är komplicerat och FBI blir inkopplat. Dock är agenternas agerande fullkomligt orationellt och Loren blir misstänksam. Frågan hon måste ställa sig är om de försöker att vilseleda henne i spaningsarbetet, det känns ju onekligen konstigt allt de säger och gör?

Matt tvingas att konfrontera hustrun och den otroliga sanning hon berättar gör honom chockad men samtidigt lättad. Olivia har ett dödshot mot sig och det framkommer att hennes förflutna är allt annat än fläckfritt.
Matt älskar sin fru och gör nu allt för att rädda sin familj, Olivia och deras ännu så länge ofödda barn. Det blir en smärtsam kamp mot tiden och även gentemot polisen som är ute efter att gripa Matt.
Faktum är att det är en riktigt nervkittlande historia där Matt sliter för att ge sig själv och sin familj upprättelse i slutet av historien. En bok jag starkt rekommenderar och jag törs nog även utnämna den som Harlan Cobens allra bästa bok i en serie av otroligt välskrivna böcker.

Tove Birkeland Brandt
Publicerad 2014-03-10