Reportage: Foto med Shohreh

tillval, foto, Shohreh

Det är full rulle på vårterminens första tillvalsdagar, ett fantastiskt upplägg måste väl också sägas fyllt med variaton och där vi som journalister för Ingesundsbladet, gästar alla de olika aktiviteterna och skriver om det som sker. Först ut i vår artikelserie är foto med Shohreh.

Vi träder in i lokalen för det utsatta tillvalet och där är alla nybörjare i färd med att greppa sig en kamera, ivriga att nu få lära sig fånga ögonblicket genom en kameralins.
Shohreh berättar lite om hur man bör tänka för att placera en bild i fokus, utifrån det man vill ha sagt med sin bild.
Faktum är att bilder ofta kan fånga ett magiskt intresse, beroende på vilket perspektiv man har använt när man fotograferat. När man t.ex. tar bilder stående vilket vill säga i huvudhöjd ger detta sällan det bästa resultatet för bilden. Man får träna ögat, börja krypa på marken, våga utmana den första tanken för att finna nya synvinklar, ge sig i kast med ett mer grodlikt perspektiv för att bättre kunna fånga bilden som kan kallas för DET.

Grunden är att det inte finns några konkreta rätt eller fel när det gäller foto, men sedan kanske man ändå måste överväga vad som är det snyggaste för den konkreta bild man vill fånga med kameran. Ta sig tid att riktigt tänka på perspektivet, eller en bilds placering för att därigenom fånga än mer utrycksfulla, mer fångande och än mer intressanta bilder för det skådande ögat. Kanske visa lite vad man som fotograf vill ha sagt med just sin bild.

Det är viktigt att ta bilder på rätt sätt, för då vinner man gensvar i längden. Fototillvalet på Ingesund syftar till att ge inblick i men också större förståelse för fotograferandet och att verkligen kunna se bilden för vad den är. Det kommer även bli en viss del av tillvalstiden avsatt för att lära sig bildhantera lite på grundnivå vill säga, för att redigera och att skala onödiga saker av sitt alster är A och O för en fotograf. Under temadagarna får alla deltagare låna varsin kamera allt från 1-6 veckor efter tycke och smak och man kan även tillåta sig att fotografera på hemmafronten. Temat för fotandet är lite att visa alla ”vårens födelse”.
Under slutet av de sex veckornas arbete har man planerat att göra ett intressant fotocollage för att visa upp sin nyvunna kunskap och låta det betraktande ögat se och känna in konsten i bilderna.

I denna första dag av tillval foto gav man sig ut på en exkursion i det gröna för att fotografera blommor, bristande knoppar och annat roligt, alla deltagare störtade ut för att fota det krokushav som kommit upp utanför skolbyggnaden. Som skrivande fantaster fick vi även möjlighet att ingripa och hjälpa till lite med att instruera om ljussättning, solens kraft och dess eget ljusflöde, vi berättade om hur man bör tänka om skuggning eller icke skuggande av ett objekt. Visade hur man kan göra för att zooma och hur man sedan får fram de bilder man tagit på den digitala displayen.

Ett litet tyvärr för deltagarna är att man endast hade digitala kompaktkameror och inga systemkameror, då dessa små rackare inte ger så många möjligheter för inställningar, men det är ju trots allt en riktigt bra start på fotograferandet som man väl ändå får hoppas ger blodad tand inför framtiden genom denna möjlighet.

Sist men inte minst så vill jag passa på att ge lite tips på Internetsidor som kan ge ytterligare svar angående fotograferandet och kamerornas användande:
http://www.fotoinspiration.se samt http://www.kameravaskan.se

Reportage: Tove Birkeland Brandt
Foto: Ståle Brandt