REPORTAGE: TILLVAL SPELFOLKLAGET

Ingesund, Folkhögskola, musik

Strax efter eftermiddagskaffet smyger vi oss upp till aulan. Det ryktades om att man försöker ta livet av ett antal fioler på platsen. Och naturligtvis så blir Ingesundstidningens reportageteam intresserade.
Så vi hamnar med näsorna mot den stängda dörren och hör – inte ett endaste ljud, till att börja med. Vi öppnar dörren och kliver in i en cirkel av glada deltagare som hade greppat både fioler och gitarrer. Och sen drog de igång.
Och de vi fick uppleva var kanske början till Ingesunds Spelfolklag.

Vi sätter oss ner utan att störa, tar lite foton och spelar även in ett par videoklipp som går att åtnjuta här:


Målsättningen med dessa tillvalsdagar var ju att låta deltagarna prova på aktiviteter som man inte hade provat på förut. Efter att tidigare under dagen ha hälsat på både ”Foto” och ”Metallsmyckestillverkningen” där deltagarna var en blandad kompott från samtliga linjer, blev jag lite förvånad över att de flesta deltagarna här var ifrån Ingesundslinjen. Dock kom två från den Allmänna kursen.
Men tanken var som Lotta Delebrant sa, att kanske lägga grunden till ett Spelfolklag på Ingesunds Folkhögskola.
Och så lät det faktiskt också när aktiviteten väl drog igång igen. Efter ca två timmars filande och övande tycktes det i mina öron låta bra. Och nej, jag är inte helt tondöv.
De verkade ganska samspelta, men det ligger nog nära tillhands då de flesta har hållit på med musik i något år.
Lotta drog igång med både ”Finsk vals” och med ”Långdansen”. Hon bjuder upp till folkmusik med trollbindande trumma och ett gäng framtida gitarrvirtuoser som i samklang med violinisterna får det att låta som ett besök i Orsa. Detta trots att det för många av deltagarna är helt nya instrument.
Lotta menar att deltagarna får testa sig fram, prova nya instrument, sjunga tillsammans och kanske bjuda upp till dans med hela skolan om ca 6 veckor då tillvalstiden går till enda.

Vi pratar med Linus, som läser på Ensemble grund, 2.a året. Han har gitarren som huvudinstrument, men han spelar även på både bas, trummor och piano.
Han berättar att han skriver lite musik och texter själv och jag frågar honom om hur musiken kommer till. Han berättar att det faktiskt är olika, men oftast så kommer texten först. Och han skriver helst på svenska, men att det har blivit någon enstaka på engelska också.
När det gäller framtiden och drömmar svarar han blygt att det nog faller på plats så småningom.
Jag frågar honom om hur det är att höra sin egen inspelade röst. För av egen erfarenhet så låter man ju inte helt klokt, i alla fall inte i mitt tycke. Men han menar att det blir till en vanesak. Man lär sig stå ut med sin egen röst. Om inte så får man helt enkelt träna den.

Med Lottas lotsning får gänget så småningom läxa inför nästa pass och man bryter upp efter första dagen. Vi får väl se om önskemålet om ett eget Spelfolklag (spelmanslag) går i lås. De får helt enkelt fortsätta öva tills toner och rörelser sätter sig, och vi andra får ge oss till tåls, för resultatet lär vi höra framöver.

Reportage & Foto: Ståle Brandt
Video: Tove Birkeland Brandt
Publicerat: 2014-03-12