REPORTAGE: BEATLESCAFÉ PÅ INGESUND

Beatles, café, Ingesund,ensamble grund

Torsdagskväll och vi gästar Ingesund för att ta del av det utlysta Beatlescaféet. Lokalen vi möts av är i det närmaste helt fullsatt. Många anhöriga har kommit för att närvara och ta del av sina ungdomars gyllene förmågor.
På övervåningen har man dukat upp med kaffe/te och dopp, som man senare skall sälja i en paus mellan akt ett och akt två.
Det vilar en spänd förväntan i luften då vi alla inväntar artisterna på scenen. Alldeles bakom oss på första parkett sitter man och sjunger på ”Lucy in the sky”.
Den här kvällen är det ensemble grund som tolkar och spelar Beatleslåtar och först ut på scenen är ”ensemble vind”, bestående av Calle, Simon, Alina, Lovisa och Peter. Den allra första låten vi får ta del av är ”Here comes the sun.” Den griper genast tag i känslorna och följs av ”Shake it the baby now”, vilken ger ett rejält gung i lokalen. Tolkningarna är vida och underbart öppna. Framträdandet som ungdomar ger är härligt och fyller en faktiskt med framtidshopp, man får på ett roligt sätt en känsla av garagerock eller än hellre känslan av att befinna sig på en svartklubb någonstans i engelska kvarter.

Ensemble vatten tar över rodret och de startar upp med låten ”I´m only sleeping”, de visar en underbar samstämmighet i sin sång och basisten Linus gav ett coolt intryck. Man följde upp med låten ”Something” och gruppens sammansättning som bestod av: Erik, Linus, Hanne, Elin och Gustaf bjöd alla i lokalen på rysningar från topp till tå.

Faktum är att besöket i denna källarlokal gav oss en känsla av en snabb förflyttning både i tid och rum. Att man lätt kunnat bli ett stort fan av Beatles och dess musikinfluenser om man levt under den eran är inte svårt att ta in när man lyssnar till hur låtarna framställs på denna lilla källarscenen.
”Dont let me down”, framförs och Linus som lirar på gitarren ser ut som en av gänget i Blues Brothers och ger en mycket härlig scenupplevelse. Hanne sjunger med en kraftfull stämma och med en helt underbar röst och inlevelsen flödar ur högtalarna.
Kanske är det så att vi denna kväll sitter här nere i halvdunklet och skådar framtidens riktigt stora stjärnor.

Här passar man på att ta en paus och bjuder upp till förfriskningar med kaffe och hembakat där Sofia och Emil är kvällens fikaansvariga.

När jag blickar tillbaka på det jag upplevt under akt ett måste jag erkänna att jag är mycket imponerad av hur alla tar del av allting, sång, olika instrument där man hela tiden pendlar mellan olika uppgifter och visar upp sin underbara förmåga och inlevelse i musiken som förenar dem allihop på detta underbara sätt, det är ren glädje.
Efter fikat är det dags för en återförening i källaren och att få ta del av akt två vilket bestod av musik och sång från ensemble sol och dess gruppmedlemmar: Emil, Mårten, Sofia, Marie och Axel.
Sofia som just har kommit ned från fikabordet och Emil likaså tar nu plats på scenen, först ut att greppa mikrofonen är Sofia som tar ton och sjunger ”Hey Jude”, en underbar och kramgod låt vilket hon framför på ett fantastiskt sätt med sin sjönsjungande röst. Det är en låt som inger en känslan av lullaby och känslan av lugn sprider sig i kroppen.
Nästa låt är ”Come together”, vilket framförs på ett mera kraftfullt och häftigt vis med fullt av gung som får igång publiken. Sångaren bjuder verkligen på sig själv och han känns som en äkta naturbegåvning när han på sitt enkla sätt lyfter upp Beatles till ytan igen år 2014.
Marie avslutar denna ljuvliga kväll med att sjunga ”Help ”för oss och det vilar faktiskt nostalgi över hela lokalen, omsluter oss alla som en dimma.
Sist men inte minst samlas alla på scenen för ett litet extranummer och efteråt får vi möjlighet att tala med en del om framtiden. Vi är vid det här laget lite nyfikna på hur många de är i ensemble grund och får till svar att de i dagsläget är 16 deltagare. Framtiden då, ja då ser vi till den som pågår på Ingesund Folkhögskola.
Veckan före Påsk brukar de köra en turnévecka där de får möjlighet att resa runt lite och uppträda på olika ställen, det kan vara besök på sjukhus, vårdavdelningar och sådant men ett är klart de förgyller tillvaron och sätter lite extra guldkant hos dem de möter.

Den 22 maj är det ”Raggarkväll”, en kväll på Ingesund som normalt brukar gästas av sådär en 1000 personer, det blir ett Yankee Car Meet och härlig 50-talsmusik samt även lite dans och den 3 Juni är det en avslutningskväll för deltagarna och för oss som gästar.
Vi avslutar kvällen, tackar för oss och lämnar Ingesund Folkhögskola i kvällsmörkret för att åter åka hem, tala om vad vi sett och njuta av bilderna vi tagit under kvällens Beatlescafé.

Reportage: Tove Birkeland Brandt
Foto: Ståle Brandt
Publicerad 2014-03-14