KRÖNIKOR: EN BLICK PÅ 50 GÅNGNA ÅR

TV, Minnesrakiv

1964 var ett skottår och påbörjades en onsdag, det var även detta år som jag föddes den 29 mars och det var påskaftonen till ära som jag drog mitt första andetag.
Jean-Paul Sartre från Frankrike fick litteraturpriset men avböjde dock priset och Martin Luther King fick nobelpris i fred.

1969 fick vi en utökad TV-kanal ”reklamfri”, TV2 och för att vara helt korrekt så släpptes denna den 5 december.
På lördahskvällarna sände man program som ”10.000 kronors frågan” och amerikanska deckare som Baretta, Kojak och Colombo. Sändningarna startade upp vid 17:30 tiden med barnprogram och avslutades i kristlig tid vid 22:00 på kvällen.

1986 bryts sedan TV-monopolet och vi i Sverige får kabel-TV. Realityteven tar sitt intåg under året 1997 i och med att man sänder ”Expedition Robinson”.

1964 så har också japanerna lyckats skapa det allra första snälltåget och nu blir det åka av. Tåget hade en maxhastighet på 320 km/h.
Svensk bilprovning har sin födelse, men är till en början frivillig vilket jag själv inte var då jag gjorde min entré.
Britt Ekland gifter sig med Peter Sellers och Sverige får nu se Saltkråkan på TV för första gången.
Sovjetunionens regeringschef Nikita Crusjtov är på besök i Sverige och får sig några rortag med Tage Erlander ute i en eka.
Det är också ett år då det revolutionerande p-pillret får inträde i våra liv och gör att vi kan skydda oss bättre mot graviditet.
Detta gyllene år 1964 formges även priset ”Guldbaggen”, av Karl-Axel Pehrson. Detta är för dem som inte vet det Sveriges stora filmpris.
Vi ansågs även ha så gott som utrotat TBC och så gott som alla kliniker läggs nu ned i Sverige och idag 2014 bygger vi nu vår första TBC klinik på 50 år, då sjukdomen åter börjat få fäste.

Internet drog poetiskt sett sitt första andetag 1969, då man lyckades med att sända data mellan två olika värddatorer och samma år landar den första människan på månen och Woodstockfestivalen drog också igång. 1981 hade man gjort 79 stycken genomförda rymdflygningar.
1994 så kom det stora genombrottet för Internet, vilket vi kan känna oss glada över idag med den framkomlighet de gett oss inom kommunikation.
Sverige drabbas också av en stor smittkoppsepedemi 1964 som skrämde slag på de flesta, kan tänka mig att man drog paralleller med pest.

1981 släppte IBM sin persondator IBM PC med en öppen standard för instickskort och andra komponenter, detta blev också modellen för våra allra första hemdatorer.
Under 80-talet kom även mobiltelefonerna till Sverige och det för att stanna och om man ser på det enligt statistik så hade 1987 två procent av befolkningen tillgång till en mobiltelefon. Året 2004 var siffran uppe i hundra procent och idag pratar nittiosju procent av alla 14 åringar i en mobiltelefon och de flesta av våra tvååringar är inte heller ovana denna lilla manick.

Tittar jag tillbaka på de senaste femtio årens geniala uppfinningar så kom TV med fjärrkontroll 1955 och gjorde så vi slapp springa upp och ned ur soffan för att få in en ny kanal och samma år får vi även ett nytt sätt att värma våra matrester genom Mikrougnens födelse.
1958 är det dags för Boeing 707 att ta plats i historien med den första kommersiella flygturen.
1961 kom så industrirobotarna och md deras inträde kunde man faktiskt spara in på arbetskraft.
1962 kommer den första kommunikationssateliten och den allra första LED-lampan tänds för att sprida sitt ljus.
1964 slår musikvärlden oss med häpnad då man kan höra tonerna från en synthesizer och 1969 kommer brandlarmen som idag har räddat åtskilliga liv genom sitt gälla skrik.
1970 gör den digitala musiken sitt intåg i våra liv.
1978 GPS-satelliten ger oss koordinationen och 1984 slår man igenom med en otrolig upptäckt som gör att vi kan klara upp massor av otäcka brott. Vi har nu funnit tekniken för att kunna ta DNA från fingeravtryck så ni ser det går hela tiden framåt och så gör även min ålder i denna lilla historia. Vid denna DNA:s upptäck så är jag trettio år gammal.

1998 kommer det en riktig fluga som man kan se i så gott som var mans hand, nämligen MP3 spelaren som idag har slagits ut genom att vi har tillgång till Spotify. Tiden rusar framåt likt japanernas snälltåg och utvecklingen står allt annat än stilla och tittar jag tillbaka på vad jag fått uppleva i mitt liv hittills dags så ser jag med stor framtidstro på framtiden och det som den kan erbjuda både tekniskt och annat innan jag till slut lämnar in min stafettpinne.
Mitt i allt detta historiska vill jag passa på att titta på mitt eget liv och vad jag vill åstadkomma som en egen liten individ mitt i det stora. Klart jag har en förhoppning om att lämna efter mig ett spår till eftervärlden genom det jag skriver, genom mitt författarskap och mina i tiden kommande litterära verk.
Att så ett frö för andra att ta över grödan ifrån, en förhoppning om att bli en förebild för någon, att ge till dem som vill ha.

Så vad händer då 2014?
Det är valår och debatterna går heta just i detta nu, man kan läsa i alla våra tidningar och faktum är att det är mycket smutskastande både hit och dit i det politiska livsrummet just nu.
Vi ser med fasa på den krigsrisk som föreligger i Ukraina genom Ryssland och Krim historien och vi förfäras över att dagligen så rapporteras det i tidningar och media om svåra överfall, rån och mord ute i våra samhällen någonting som knappast nämndes vid ord för femtio år sedan.

Tove Birkeland Brant
Publicerad 2014-03-22