INGESUND: UR ARKIVET-KUNSKAPSLYFTET

I en tid då det närmar sig Folkhögskolans dag har jag valt att lyfta fram denna fina berättelse av Iris som delar sin tid på Ingesund med läsarna. Insändaren är tagen ur skoltidningen Ingesunds Exet från Maj 2000.

Kunskapslyft var det magiska ordet för fyra år sedan. Arbetsförmedlarna talade sig varma för studier. Kunde det vara någonting att satsa på efter ett långt arbetsliv? Jag måste erkänna att jag var mycket skeptisk till tanken. Men nyfiken som jag är, anmälde jag mig till en höstkurs för kvinnor, som hölls på Ingesund Folkhögskola. Redan efter ett par dagar kände jag att jag hade kommit rätt. Sent i livet att studera, men inte för sent.

Efter åtta härliga veckor återgick jag till arbetslivet, men längtade ständigt tillbaka till Ingesund.
Så kom en ny chans att söka det ”välsignade” kunskapslyftet och nu kände jag mig säkrare.
Ett år blir lagom, sen är man nog nöjd tänkte jag. Nu har det gått tre år och jag känner mig fortfarande inte ”nöjd”.
Utan att överdriva kan jag säga att dessa år varit de bästa åren i mitt liv och det är med stor sorg jag lämnar min plats.

Jag skriver detta under en håltimme, en solig måndagsmorgon i maj. Mitt ”skrivbord” står ute på skolgården och från platsen där jag sitter ser jag Kyrkvikens vatten glittra. Syrenen som lutar sig emot den gamla vävstugan blommar ymnigt och sprider väldoft omkring sig.
En pollenallergisk elev vid grannbordet kämpar med både matteboken och snuvan, medan en annan njuter – förhoppningsvis – av en god bok.
Kökets ende manlige representant kommer ut och gör ett svep med trasan över borden, -ifall fôgglera ha s-e ner, säger han.

En tanke slår mig, att all personal på skolan är här för vår (studerandes)skull. Vi har blivit matade varje dag med både andlig och lekamlig spis och vi väljer själva hur mycket vi vill engagera oss. I arbetslivet är det tvärtom. Där är vi inte mottagare, utan oftast givare och engagemanget är allt annat än fritt.

Skolan erbjuder som extra förmåner: (Utan avdrag på lönen)

Håltimmar
Friluftsdagar
Teaterbesök
Föreläsningar
20 minuters kafferaster, 2 ggr om dagen, samt 1 timmes lunch
Påsklov
Sportlov
Jullov
Skolresor

Detta är min upplevelse av min tid på Ingesund Folkhögskola. Säkert finns det andra som inte delar min uppfattning, men det får stå för dem.

IRIS
Publicerad av: Tove Birkeland Brandt
2014-03-26