INSÄNDARE: MÖTE OM KLASSRESA PÅ ALLMÄN KURS

Den andra april samlades runt ett 20 tal personer i sal B7 efter att matematiklektionen i salen var över, för att samtala om en eventuell resa. Många blev överraskade över att det inte var en resa som organiserades och betalades av skolan utan något som skulle betalas och fixas av eleverna själva. Och visst, en resa tillsammans skulle ju kunna vara roligt om det handlade om en resa som inte kostade flera hundra för var och en att lägga ut. Tyvärr så är det ju så att elever, oavsett deras utbildning, har tillräckligt med pengar för att spendera på en liten, rolig resa och det kan vara ett problem som står i vägen för eventuella planer. Det man skulle behövs är ett stöd från skolan, oavsett det gäller en lärare som har lite tid för att hjälpa till att organisera resan eller, som det skulle behövas mest, ett litet ekonomiskt bidrag från skolan. Jag är säker på att fler elever skulle vilja komma med på en dagsresa, eller som det kom upp som förslag på mötet en längre resa, om det inte vore så att deras utlägg skulle vara alltför höga. Det är inte alltid roligt oavsett ålder, att tvingas stanna hemma när andra åker på en rolig resa. Speciellt då resan ska vara till för att lära känna varandra i klassen bättre.

De många förslag som lades fram handlade om allt från att åka till Bodaborg i Kristinehamn till att åka till något av Sveriges många djurparker, så som Kolmården eller Nordens Ark. Ett förslag som jag hörde men som inte kom upp på mötet handlade om att uppleva den svenska naturen genom att paddla kanot under en dag för att sedan slå läger ute i skogen under en natt, och dagen efter fortsätta paddla ett tag dagen efter innan man åker hem. Det skulle eventuellt kunna vara en mer budgetvänlig resa, men skulle kanske behöva ett engagemang från eventuella lärare som har kunskapen som behövs då det nog finns en del nybörjare i gruppen i sådana fall. Sedan så är det viktigt att förutom den ekonomiska biten också respektera att vissa har barn vilket gör att de inte alltid kan åka på längre resor, även om ett förslag var att dela in de som ville åka på en resa i två grupper; en grupp som åker på en dagsresa, och en annan som åker på en övernattningsresa. Men där hänger det ju tyvärr på hur mycket det skulle kosta. Att skolan planerar en mindre utflykt för skolans elever är nu känt, men det skulle vara väldigt positivt om det kunde vara så om skolan kunde sponsra resan om man nu bestämde sig för att hyra en buss från Nobina, eller om man hyr några minibussar. Det som skulle också behövas är lite mer kunskap om vem det är som håller i alla trådar och vem man som elev kan vända sig till vid frågor. Själv har jag gått igenom några områden där man skulle kunna åka och kollat upp hur mycket biljetter, bland annat, skulle kosta men vet inte riktigt vem man skulle som sagt vända sig till. Personligen skulle jag vilja åka någonstans en vacker vårdag med mina vänner och kamrater, men helst utan att tvingas använda det som jag har att leva på under en månad. Det skulle vara intressant att ha ett till möte, men då helst ett mer organiserat. Men jag är glad, trots min oro för kostnaden och irritationen över utebliven information, att man tagit upp frågan. Sedan skulle det vara som jag tidigare sagt, bra om skolan kunde eventuellt sponsra med en mindre summa, eller om fler kunde visa intresse för en klassresa utanför skolan.

Therese Strömberg
Publicerad 2014-04-03