UR ARKIVET: SOLA I KARLSTAD

sola i karlsta, Tove, arkivet

Eva Lisa Holtz föddes 1 januari 1739. Hon växte upp till en vacker flicka. Det var hennes utseende som gav henne platsen som servitris på ett av stadens värdshus. På den tiden var det vanligt att servitriserna drygade ut sin lön med prostitution. Men Eva Lisa höll kärlekskranka herrar ifrån sig. Med ett glatt leende serverade hon sina kunder. Hennes glada och käcka humör gav rykte om sig att hon alltid sken som en sol. Detta spred sig bland de resande i Sverige. Man rekommenderade andra att besöka ”sola i Karlsta”.
Eva Lisa var inte bara gladlynt, hon var också energisk och ekonomisk. När resandet till Karlstad ökade och behovet av sängplatser blev akut blev hon föreståndare för ett eget värdshus. Hyresgästerna trivdes bra och värdshuset var välbesökt, men gästerna måste sköta sig. Det fick en hyresgäst Anders Löfgren erfara. Han betalade inte sin hyra. Eva Lisa anmälde honom till myndigheterna och sedan var sekreterare Löfgren inte längre hennes hyresgäst.
Vid 76 års ålder anlitar hon rådhusrätten för att få hjälp med försäljning av sitt hus i staden. Hon hade några år tidigare (under protest) ”avsatts” som värdinna på värdshuset. Men Eva Lisa gav inte upp. Hon fortsatte att besöka marknader ”för hållande av spisning och trakterad näring”. Eva Lisa Holtz dog 1928 vid när 90 års ålder.
I 1890 talets Karlstad levde en vacker och hurtig kaptensdotter vid namn Emelie Karlmark. Hon uppvaktades av Gustav Fröding. Om det var Fröding eller andra uppvaktande herrar som gav henne smeknamnet ”Sola i Karlsta”, vet man inte men så kallades hon i sin ungdom.
En annan ”sola”, var Kerstin Sahlin. Hon var en ung ljushårig flicka som red genom staden på en vit häst i 1908 års ”Barnens Dags tåg”. Hon hade en hatt som liknade en sol på huvudet. Men det är Eva Lisa som står staty som ”Sola i Karlsta” framför den plats där hennes första arbetsplats låg.

Skrivet av: Birre Thulin
Publicerat 2014-04-05 av Tove Birkeland Brandt