REPORTAGE: DET HÄLSOSAMMA TILLVALET

Vi träffade på en del av dem som laddat för uteaktiviteter under eftermiddagen, dock tyckte vädrets makter annorlunda och man valde istället att se på film om hälsa och träning.
Bland annat hann vi vid vårt korta besök se en del imponerande inslag från handikappidrottare. De visade en underbar inställning till livet och träningen.

Man talar om glädjen av att ha en kropp som mår bra, att detta är något att vila sig på, en trygghet.
Det man tar till sig i unga år är sådant man sedan kan återgå till hela livet och njuta frukterna av. Rörelser i alla former är ett drivmedel för god hälsa då både fysiskt och psykiskt. Den mentala biten är inte att underskatta. Det finaste i det här med idrott är att man aldrig blir för gammal för att träna sin kropp. Man kan alltid göra en start utifrån vart man befinner sig i nuet.

Som för de flesta kan det vara viktigt att öka på sin kondition och det gör man bäst genom att sätta de stora muskelmassorna i arbete.
Att träna har som mål att förhöja och upprätthålla sin kapacitet och i vissa fall är det också ett uttryck för vår önskan om att förbättra vårt yttre eller helt enkelt bli bättre på den sport/gren man valt att inrikta sig på.

Hälsa som är det tillval som styrs av Helen innefattar en hel del annat än bara just träningen. Det handlar om livet i det hela, kosten och som jag skrivit tidigare också det mänskliga psyket. Att äga känslan om att man har energi och ork, ger oss även självkänsla och möjligheten att exponera oss på ett annat sätt inför nya bekantskaper.
Hälsa kan även förena oss, bland annat då genom träning eller kostcirklar.

Men vad som ändå är viktigt i allt det här för att ge det en bestående kraft, är att välja det som känns rätt. Leta efter det som ger just DIG, det som känns roligt och utvecklande och som ger en trygg grund att falla tillbaka på utan att smärta sitt inre med ouppnåeliga krav och dåligt samvete.

Tove Birkeland Brandt
Publicerad 2014-04-08