INSÄNDARE: KAOS PÅ PARKERINGEN/TILL DEM DET BERÖR

Bild:min egen.

När får man ta körkort?
De flesta eller i stort sett alla skulle nog svara; Vid 18 års ålder.
Och svaret är; Helt rätt faktiskt. Bra!
MEN, och det är ett stort MEN, det kommer ett ansvar med körkortet. Du får ta egna beslut hur du vill framföra ditt fordon. Bara du visar hänsyn i trafiken. Man får ju inte fara fram som en okontrollerad virvelvind i trafiken.
Nej, jag tror inte det. Och därför ingår det i körkortet, även om det inte står skrivet någonstans; Att man ska låta förnuftet och logiken bestämma.
(Ett tips, dessa följer med ut i vuxenvärlden.)

Min åsikt är då denna; Om inte dessa två simpla tankevärderingar fungerar, TA BUSSEN!

Och så vitt jag kan minnas, för det var ju ett antal år sedan som jag tog mitt körkort, så fanns det frågeställningar som tummade på logiken. Man fick frågor om hur man skulle gå till väga när man var ute i trafiken. Hur man skulle bete sig mot andra trafikanter osv. Till exempel att följa de tjocka vitmålade linjer som Trafiksäkerhetsverket så snällt har varit behjälpliga med att måla i mitten på våra vägar. Hur skulle det gå om dessa linjer inte fanns?
Men du kanske skulle ligga över hela vägen, helt obekymrat över hur dina medtrafikanter ser på hur du kör ditt fordon?
Strecken finns där, vettu, för DIN säkerhet. Och för din bil. Gott om plats blir det också. Och inga repor heller.
Så vilken sida kör du på? Vänster? Höger? Jasså, höger! Varför det? Bara du kan svara.
Logiskt, precis!
Annars skulle det ju inte bli annat än kaos, irritation, anarki, you name it. Och det skulle ju inte vara direkt hälsosamt heller. Nej, logiskt sett så vill du ju bara ta dig till punkt B från punkt A. Och jag är helt säker på att du klarar detta, utan minsta bekymmer. Ingen som väcker dig ur dina tankar med ett ilsket tutande.
Så, om allt funkar så långt…

Vad tror ni/du om strecken som är uppmålade som rektangulära rutor? De där som brukar finnas på stora asfalterade ytor, oftast i omedelbar närhet till butiker, och till och med utanför skolor? Jo, de är fyrkantiga, målade med tjocka linjer, bara för att man inte ska missa dem. Upplysningsvis, så kallas dessa rutor för parkeringar. Och det bästa är att du inte ens behöver tänka. Bara att parkera! Finemang, eller hur?
Jaså, du brukar använda dem? När då?

Vad tror du skulle ske på en öppen asfalterad yta utan markerade platser? Improvisation! Great! Precis! Kaos osv.. Men det vore väl trevligt. Tänk dig en liten sammankomst, med människor du aldrig har mött förut. Lite kaffe kanske. Vilket tillfälle till att lära känna nya människor. Och då kan man ju alltid prata bort alla bucklor och repor… bjuda hem varandra och… Inte det?
Men det är ju klart att man ibland måste improvisera, som när parkeringen är täckt av ett ogenomträngligt och isigt underlag av snö. Inte lätt att se de vita strecken då. MEN det är här logiken kommer in i bilden igen.
Du vet, det där lilla som du inte fick papper på, utan som fanns där alldeles av sig självt, inbakat i den där lilla rektangulära inplastade lappen som det står ”Körkort” på. Precis den ja! Ja just det, den som polisen tar ifrån dig om de anser att du har uppvisat vissa brister i din körteknik.
Så hur skulle du parkera då? Logiskt sett…
Precis.

Men, allt detta gäller inte på vår alldeles egna parkering här på Ingesunds Folkhögskola.
Det finns flera körkortsinnehavare som saknar både logik och syn tycks det.
Och detta är inte första gången det sker, så nu var jag bara tvungen att reagera. Bilar står inklämda utan chans att kunna ta sig ut, i alla fall inte utan att repa någon annans bil.
Så hallå! Hur fungerar logiken egentligen. Det tillsammans med det sunda förnuftet, som även det var inbakat i körkortet, och synen borde ju vara till hjälp.

Bild: Min egen.

Ni kan ju kolla på bilderna. Den röda Audin är min. När jag igår parkerade som nr 2 i samma rad, såg det ju bra ut, så långt. Nästa rad av rutor är bakom min bil, och INTE FRAMFÖR. Det finns inga rutor där. Nu hann den bakom mig att åka, men Mercan… står helt fel, och det gör även resten av bilarna i den raden.
Så, hur tänker ni?
Hur är det tänkt att de i mitten ska ta sig ut?

Visst, visst, strecken är svaga, men de finns där. Om ni bemödar er att titta så hittar ni dem. Men visst behövs de fyllas i. Kanske vore det något för Ingesunds Folkhögskola och Region Värmland att lägga lite pengar på. För jag tror inte att detta är sista gången detta sker.
Låt oss alla, tillsammans, försöka påverka detta. (We shall overcome… eller något åt det hållet.)

Men vi ska inte behöva komma ut och finna att bilen är instängd, utan möjlighet att ta sig ut.
Kanske är det just du nästa gång, som har bråttom, ditt barn har slagit sig på dagis, du har en viktig läkartid, ja det kanske är något akut har hänt…

SKÄRPNING KÄRA MEDPARKERARE. Och ha en bra dag!

Ståle Brandt
Publicerad 2014-04-09