KRIMINALKRÖNIKOR: HAROLDS VÄNNER

Kärleken känner inga gränser, blir man kär så kan man enligt många böcker och filmer överkomma vilka gränser som helst. Bara man har tålamod. För till slut så ska alla få sitt lyckliga slut, där de lever lyckliga utan bråk och problem till dess att någon av dem avlider efter ett långt, och lyckligt liv. I den här berättelsen träffade en ung man en ung kvinna i hans egen ålder, den unga mannen blev blixtförälskad i den söta, trevliga och välformade unga kvinnan. Enda problemet på deras himmel var att den unga mannen var mening i den amerikanska armén och stationerad i den sönderbombade staden Stuttgart, och kvinnan var en ung norska som 1941 hade varit på resa med sina föräldrar och syster när de på grund av kriget fastnade i Tyskland. Som utlänningar fick familjen skapa sig ett nytt liv i ett land som slets sönder av kriget. Att som vinnare i ett fruktansvärt krig bli kär i en tyska, var inte accepterat bland soldaterna. Men Harold Mast, den 19 åriga, unga mannen, var förälskad och han underströk att hon inte var en riktig tyska. Hon var ju norska från början. Randi Leypoldt, den unga kvinnan älskade sin stiliga amerikan. Och deras kärlekshistoria höll i sig, och innan det var dags för Harold att skeppas tillbaka till sitt hemland, och sin hemstad Medina i Ohio där ett arbete som dräng väntade honom, så gifte de sig med Randis syster Elise som vittne, men också med Harolds kamrater inom kåren Robert Bitoni och Edward Dittman.

Lyckan skulle slå till två gånger i Randis familj, inte bara blev hon förälskad i en stilig amerikan men hennes syster och Robert Bitoni gifte sig kort därefter. Tillsammans flyttade de till San Antonio i Texas, tyvärr lite för långt bort från Randis som flyttade till ett litet hus i Medina där hon led av att inte kunna leva ett liv som var någorlunda lik det liv som hon hade levt i Tyskland. Där hade hon kunnat gå till bion och umgåtts med sina föräldrar och vänner. Men i Medina fick hon ett helt nytt liv, och kort efter ankomsten så började den före detta laboratorieassistenten att arbeta som piga på samma lantgård som Harold. Hon fick gå upp tidigt på morgonen, varje morgon, för att mjölka 20 kor, och efter ett tag så föddes parets enda barn, en liten dotter som hon döpte till Elsie. Men efter ett litet tag så började Harold och Randi att få nya vänner, främst då Harold genom sin kyrka fick kontakt med en lite äldre man vid namn Max Amerman. Han var 27 år gammal och bodde med sin gamla farmor i ett stort hus som han ärvde en del av efter sina föräldrars död. Max hade blivit uppfostrad med stadig hand av sin pappa som såg till att han inte hade många lediga stunder. Han fick arbeta på familjens stora gård samtidigt som hans föräldrar och då främst hans pappa, såg till att han skötte skolan. Att leka med kamrater var inte precis något som han gjorde ofta, och efter det att hans föräldrar avled så bodde han ett lugnt och väldigt tillbakadraget liv tillsammans med sin gamla farmor som var sjuklig.

Men när Max mötte Harold och Randi så började han att lämna sitt tillbakadragna och ensliga liv för att spendera en hel del tid med det unga, gifta paret. Tillsammans så spelade de gärna kort i parets lilla hus, och Max som hade en del pengar på fickan, älskade att ta med paret ut på stan. De gick på restauranger och bion då och då, och verkade trivas väldigt bra tillsammans. Efter ett tag så blev deras lilla trio en mer, då den endast 17 åriga Jerry Killinger anställdes genom den lokala jordbrukshögskolan som dräng på Max stora gård. Jerry och Max blev snabbt goda vänner och de var ofta tillsammans när de inte hälsade på hos Harold och Randi Mast. Men trots de unga männens sällskap så saknade hon sin familj. Även om hennes syster bodde i samma land så var Elsies hem i San Antonio långt borta från hennes, och systrarnas föräldrar bodde fortfarande kvar i Tyskland som blivit deras hem efter kriget. Under en konversation mellan Harold, Max och Jerry så berättade hon hur mycket hon saknade sina föräldrar. Max lös upp och erbjöd sig att låna paret de pengar som behövdes för att flyga Randis föräldrar över till staterna. Han erbjöd att låna ut pengarna med väldigt låg ränta, och paret nappade på idén. Men det var inte slutet på Max erbjudanden, han övertalade även Harold om att han skulle skriva in sig som elev på jordbrukshögskolan så att han kunde bli något mer än en dräng, och att han skulle låna Harold en summa för att han skulle kunna ha råd med att skriva in sig på skolan.

Ungefär samtidigt så avled Maxs farmor, och när hon dog så fick Max ännu mer frihet. Han renoverade huset och tillsammans med den unga Jerry så åkte han ofta ut och fiskade och jagade. Och det var runt den här tiden som Max kom med ett förslag till den unga familjen Mast. Han erbjöd paret att arrangera hans lantgård för en relativt låg summa, och Harold diskuterade erbjudandet med sin pappa som hade efter köpet köpt en egen liten gård. Tillsammans så kom de överrens om att acceptera erbjudandet. Nu hade Harold och Randi en liten gård, samtidigt som Harold började läsa på Högskolan. Allt verkade bli allt bättre för paret. Men torsdagskväll den femte oktober 1950 så väntade Randi, hennes föräldrar och hennes syster tillsammans med Edward Dittman och hans hustru, på att Harold skulle komma tillbaka från skolan. De kunde höra hans bil köra upp utanför huset, och de hörde honom kliva ut ur bilen. Sedan så kunde de alla höra honom gå till dörren. Det nästa de sex personerna i huset hörde var ett gevärsskott. Pang! Randi tillsammans med de andra sprang till dörren och hittade Harold kollapsad utanför dörren. Han hade blivit svårt skjuten i ryggen, och när Randi skräckslagen böjde sig ned för fråga sin make vem som hade skjutit honom så svarade han att han inte visste det. Det nästa han sa var att de skulle gå in innan de också blev skjutna.

Men Harold blev snabbt lastad in i bilen för att bli transporterad till sjukhuset, där läkarna försökte att rädda honom men hans sår var så illa att han dog knappt två och en halv timme efter det att han blev skjuten. Randi var helt hysterisk, men polisen som tillkallades frågade henne vem som kunde ha skjutit honom. Hon lyckades få ut att hon var helt övertygad om att det var Max Amerman som hade skjutit honom. Polisen trodde henne inte, Max hade gjort så mycket för henne och Harold, inte kunde han ha gjort något sådant mot det unga paret? Men det Randi berättade var att Max hade varit lite för närgången, efter det att han lyckades övertala Harold att börja i skolan så började Max att dyka upp hos paret när Harold var borta. Max tog med henne ut på ridturer och rykten började att gå runt i Medina om att Max och Randi var lite för nära vänner. En lärare på jordbrukshögskolan övertygades av en kusin till Max om att prata med både Max och Randi om det som pågick och efter samtalet så började Randi att hålla sig borta från Max. Hon undvek att ens gå nära honom. När polisen sedan skulle intervjua Max så kunde de inte hitta honom, han hade gått upp i rök. Polisen lyckades hitta en ledtråd, och det var att han hade köpt ett gevär och ammunition av det slag som dödade Harold. Men Max kunde man inte hitta.

Jerry gick ett par dagar efter mordet till det gifta parets hem som de arrenderade från Max för att beklaga sorgen. Väl där konfronterades han av Randis föräldrar som berättade att man trodde att Max hade skjutit Harold så började han att försvara sin vän. Han intygade att Max aldrig skulle ha kunnat skjuta Harold. Och efter ett par veckor så vandrade Max in på polisens kontor och lämnade in sig själv. Han sade att han inte hade gjort något fel, och polisen var nära att ge upp, trots att de visste att han hade kort innan Harolds död köpt ett gevär, för det visade sig att Max hade varit ute på resande fot. Runt den här tiden så började även rykten att spridas igen då man började undra över Randi. Hon hade ju varit i Tyskland under kriget. Det hatade landet. En tysk. Så såg man på henne. Och hennes hemlighet som man inte talade om, var att Randi hade varit gift tidigare. Hon hade gift sig med en tysk stridsflygare som omkom fem dagar efter bröllopet i en luftstrid. Nu var det elaka skvallret igång och Randi fick lida som nybliven änka, bara för att hon av någon orsak hade suttit fast i Tyskland under kriget. Man var övertygad om stt Randi hade planerat mordet för att få pengar. Men polisen lyckades bevisa att Randi hade fått sin make att avsluta en livförsäkring då de inte hade råd att betala den. Det var dagen innan mordet. Men polisen beslöt sig för stt intervjua henne mer och då avslöjade hon att Max hade uppfört sig konstigt mot henne, men att hon inte velat berätta något för sin make, hon såg det som något oskyldigt, även när Max kysste henne på läpparna när hon satt på en soffa i vardagsrummet, samtidigt som Harold var på övervåningen i parets hus. Men hon berättade om något som störde henne nog för att berätta det för Harold, och det var att Max hade bett henne att rymma med honom. Han hade menat allvar och när Randi vägrade och sa till honom stt hon älskade sin make, så ska Max ha blivit som galen. Han sade till henne att ”Om jag inte kan få dig, ska ingen annan ha dig! Jag ska nog göra mig av med Harold!”. Det oroade henne så att hon berättade för Harold, som då av någon anledning bad henne att skriva ett brev till Max där hon skulle be honom att hålla sig borta från paret då hon älskade sin make och deras lilla familj. Men brevet verkade inte ha haft någon effekt, för inom kort så lyckades polisen få ett genombrott i utredningen. Det visade sig att Max hade lyckats få sin unge vän Jerry att begå mordet genom att utnyttja det faktum att Jerry var lojal mot Max. Jerry hade stått bakom en mjölkhylla, knappt 20 meter från dörren men det var så mörkt att ingen kunde ha sett honom när han avfyrade skottet. Tragedin fortsatte, Jerry var svag nog för att tillåta sig att bli övertalad till att begå ett fruktansvärt brott, och han dömdes till döden. Under rättegången fick stackars Randi utstå mycket, främst för att hennes engelska inte var perfekt, och för att försvarsadvokaterna mer än gärna svartmålade henne för att hon hållit tyst istället för att hon berättade för sin man. Att hon som sagt varit fast i Tyskland under kriget gjorde det inte bättre, inte heller hennes första äktenskap. Men efter att Max och Jerry dömdes så skrev Randi ett brev till Guvernören, där hon bad om att han inte skulle ställa in avrättningarna med åsikten, som en änka så rätteligen har rätt till, att de hade förverkat sina liv genom att mörda hennes make. Men det var bara Max som avrättades, istället så fick Jerry sitt dödsstraff omvandlat till fängelse på grund av sin låga ålder, och han släpptes fri någon gång under 1970 talet. Han ska ha avlidit någon gång under 2006 i sitt hem. Max som avrättades 1951 för mordet, hade sett till att allt han ägde gick till Randi, och blev överraskad när det visade sig att hon ville få honom skickad till den elektriska stolen. In i det sista så verkade han tro att hans plan att få bort Harold skulle få Randi att vända sig till honom.

Therese Strömberg
Publicerad 2014-04-17