Noveller: Novelltävlingen avgjord

Elin Dofs, novell, sommarkatt

Elin berättar lite om sig själv.

Jag är 30 år och bor idag i Karlshamn tillsammans med min hund.
Skrivande är ett stort intresse för mig och i väntan på att rätt historia ska landa, något som kan bli grund för en bok, försöker jag att hålla ögonen öppna för olika slags skrivartävlingar, med varierande framgångar.
Jag har gillat att skriva så länge jag kan komma ihåg och blivit uppmuntrad av lärare att fortsätta, novellen är en form som passar mig då jag gillar att lägga tid på att skriva om, ändra och arbeta med en text för att hitta den perfekta kombinationen av ord. Att hålla liv i en lång text fungerar inte lika bra men jag hoppas att jag en dag kommer på något som kan bli en bok.
Mina bästa idéer och formuleringar kommer jag på i skogen på promenad med hunden, när jag väl börjat på något har jag svårt att lägga undan historien och naturen tillåter tankarna att flyga.
Inom kort flyttar jag till Lekeberg där jag ska börja ett arbete som utredningssekreterare, jag är statsvetare i grunden. Det är ett jobb som innebär en annan form av skrivande och förhoppningsvis blir jag inspirerad att fortsätta med noveller.

Vi i juryn har motiverat vinnarnovellen så här:

På ett lockande poetiskt och elegant sätt fångar novellen en melankolisk sommarkänsla och man anar ett bråddjup. En skicklig berättare som ger läsaren närvaro i miljö och händelse och som med en kortnovell fångar stoffet till en hel roman.

Vi säger Grattis till vinsten som utöver publiceringen består av 200 kr i presentkort på böcker som kommer per post.

Det vinnande bidraget är novellen:

SOMMARKATT I SOMMARNATT

Hennes mamma säger det med en underton av självförsakelse som nästan går att ta på, men Elise bryr sig inte om sarkasmen. Hennes öron har vant sig vid den alltid självuppoffrande tonen och det enda hon hör är budskapet: avgiften till sommakollot är betald!
”Ryggsäck!” är det första hon kommer att tänka på när glädjeruset lagt sig. Det ska finnas en i källarförrådet, hon har sett foton från en fjällsemester för länge sedan med mamma bärandes en ryggsäck, och hon hittar den efter lite letande. Den luktar hjortronmyr och lägereld. När hon tittar på den ser hon bilden av mamma i fjällrävenbyxor och fleecetröja, ståendes på en sluttning intill några vindpinade fjällbjörkar med lapporten i bakgrunden. Det är en bild hon vill behålla i minnet, umgås med på sommarkollot, på avstånd från en mamma med strumpbyxor och körsbärsröd mun, rastlöst kedjerökande i väntan på livet.
Att packa ger en känsla av frihet och äventyr. På väg någonstans, eller på flykt från någonting. Hon räknar ner dagarna och när det är dags är hon den första att kliva in i bussen mot kollot.
När de kommer fram till lägergården är det en hop av förväntansfulla barn som tumlar ut ur bussen. Fritidsledarna börjar med uppsättningen av tält medan havet lockar till annat, en yta som glittrar i sommarsolen och krusas av en svag bris. Vattnet är härligt svalt, smakar salt, och utsikten är oändlig.
Hon ligger tillsammans med de andra och soltorkar på klipporna. De ritar hjärtan i sanden, hemligheter som suddas ut av en våg från en segelbåt i fjärran. De äter våfflor och leker lekar som ger gräsfläckade knän. På kvällarna hörs tassande steg mellan tälten och i mörkret syns ljuset av ficklampor. Sommarlovet är precis som det skulle beskrivas om hon frågade någon annan, någon som inte är på flykt.
Dagen innan hemfärd är det dags att packa ryggsäcken. Hon andas in doften av hjortronmyr. Doften av mamma en gång. Imorgon kommer en hel drös med föräldrar stå redo att hämta sina solbruna barn. Tanken på att hennes mamma skulle stå där som alla andra mammor är svår att undvika, men det är en tanke som är aldrig hinner slå rot. Hennes mamma är inte som alla andra.
På kvällen är det samling runt en stor eld. De sitter tätt intill varandra och hon känner att de är som havet, det finns inga gränser. När det är dags att gå till tälten är kinderna varma av elden och hon känner sig omsluten av trygghet.
På natten vaknar hon mitt i ett andetag, kryper ihop och tittar klarvaken åt sidan med bultande hjärta. Sandras långa fläta sticker fram från sovsäcken intill, hon andas mjukt och rytmiskt. Elise reser sig på armbågen och sveper med blicken runt i tältet. Hon vet precis vilka som ligger i mörkret. Hon försöker lyssna på Sandras jämna andetag men känslan av trygghet är som bortblåst. Tankarna på morgondagen börjar smyga sig på, tanken på att vakna till stanken av gammal fylla och cigarett. Efter några minuter kryper hon ur sovsäcken och öppnar försiktigt blixtlåset på tältet.
Nattluften är frisk och fyller hennes lungor. Hon vandrar barfota genom det daggvåta gräset som klibbar under fötterna. När hon kommer till en klippa blir hon stående. Plötsligt känner hon något lent som stryker mot hennes ben. Hon tittar ner och får syn på en spräcklig katt. Det är en av sommarkatterna. En ingens katt.
Hon sätter sig på den svala klippan och tar upp katten i famnen. Den värmer som en filt och efter några minuter börjar den spinna. En katt som känt sig omtyckt och delaktig under några dagar, som imorgon lämnas i oförutsägbarhet. Hon känner att hon hittat en själsfrände, någon som står lika maktlös inför vuxenvärldens nycker som hon själv. De är två sommarkatter i sommarnatten.
Hon ser hur horisonten börjar färgas av morgonljuset. Eldens sken och smaken av saltvatten är ett avlägset minne. Snart kommer solens första strålar och likt pilar skjuter de sönder resterna av sommaren.