REPORTAGE:EN SKRÄCKFYLLD KYRKOGÅRD

Highgate

Flertalet gånger har jag stött på denna mytomspunna kyrkogård i skrift och själv lockats att skriva om den genom dess mystiska berättelse. Här skall det vandra både vålnader och osaliga andar och det sägs vara ett ställe att möta vampyrer på.

Men vad sägs om att börja med lite bakgrundshistoria?
”Highgate Cemetery”, är en gravplats belägen i norra London. Den anlades under tidiga 1800-talet tillsammans med sex andra kyrkogårdar i privat regi. Kyrkogården är enorm i storlek och har idag guidade turer, där man har möjlighet att få ta del av dess makabra skönhet, för vackert är det och spännande.
Det finns två delar, en i öster och en i väst som är den äldsta av dem. På den västra delen kan man skåda mycket vackra viktorianska monument men med tiden så har denna del tyvärr förfallit på grund av ekonomiska problem. Något som är roligt att nämna är att det varit otaliga filmteam på plats för att spela in sina skräckfilmer här.

Den nyare östra delen som uppfördes året 1854 kan man däremot besöka helt fritt och där kan man finna gravar som är kända, bland annat vilar Karl Marx här och författaren Georg Eliot samt Ralph Richardson med fler.
Men självklart är det ju den västra delen som lockar mest, uppför 1839 då man led stor brist på gravplatser i London, en tid då man helt enkelt inte hade en aning om vart man skulle göra av de som dött.
Man uppförde som jag nämnt tidigare sju olika gravplatser och dessa kom att benämnas de ”Magnificent seven”, Highgate kom att bli den mest populära av dem alla. Det finns historier om denna kyrkogård som att den skall vara hemsökt, vilket faktiskt kan vara lätt att tro på då man skådar alla bilder från den.
Bland annat säger man sig ha sett ”Spring heeled Jack”, härja där, en gammal tröstlös dam, en kvinna i vitt sägs stryka runt bland gravstenarna och en lång man i hatt och sist men inte minst skall nämnas att det även finns en flygande nunna.
Besökare säger sig också uppleva konstiga ljud, klockor av olika slag som ringer och mumlande röster.

Under det ljuva 60-talet satte man igång andra historier genom influensen av ett gäng satanister som höll till på kyrkogården. Det vilade mystik och det okända var en del av deras vardag, här sägs det att man grävt upp en gammal adelsman och väckt honom till liv igen, nu som en vampyr.
Rykten har florerat och det kom sig inte bättre än att man började jaga vampyren nattetid belamrade med både vitlök och krucifix. Storyn gick så långt att man till sist sa sig ha funnit ett lik i ett ödehus intill och man lär ha pålat detta genom hjärtat. Troligen var det här den historien fick sitt slut, men en del personer blev föremål för polisen då de ansågs ha ofredat gravplatserna och till sist kom även en av dem att placeras i fängelse för detta år 1974.

Men om man bortser från alla dessa historier så är ju ändå kyrkogården av största intresse på grund av sin unika arkitektur. Det vilar en sagolik gotisk stil över allt och tursamt nog har man under 1975 skapat en stiftelse för att rädda och restaurera kyrkogården.
Under 2011 så började man restaurera upp kapellet och då återställde man bland annat dess målningar i sina ursprungsfärger från 1880-talet. Kapellet har nu också öppnats upp för nya begravningar, dock inte lika överdådiga som på den tiden.

Tittar vi lite historiskt på kyrkogården så kan vi faktiskt ana Van Helsing och hans vänner då de inväntar Lucy eller hur Dracula svävar fram i mörkret nattetid.

Tom Sayer(Sawyer) vilar här under en stor gravsten med en avbildning av sin hund liggande på ovansidan och det sägs även att Charles Dickens legat här till dess att Drottning Victoria bestämt att flytta hans kvarlevor till Webminister Abbey, dock skall man ha bestämt att låta hans fru och barn ligga kvar på Highgate. Något tragiskt kan man väl ändå tycka att skilja på dem efter döden.
Highgate Cemetery har också utsatts för gravplundrare och likskändare men detta är en helt annan story som jag lämnar över till er att ta del av själva.

Tove Birkeland Brandt
Publicerat 2014-05-02