Insändare: Hacka inte!

Hacka inte på SDs väljare!

Att Sverigedemokraterna har fått ett grepp om Sveriges röstberättigade kanske kom som en överraskning för de flesta, i alla fall för de som lobbat hårt för att få SD att verka som ett dåligt val. Alla demonstrationer och attacker mot de personer som är modiga nog att stå upp för SD:s politik har endast gjort det lättare för partiet men även andra, liknande partier, att gå framåt i det politiska landskapet. Om du ger det uppmärksamhet, oavsett det är att man under Sverigedemokraternas tal vänder ryggen till eller ropar okvädningsord, så göder du på människors nyfikenhet. Vi kan inte heller ignorera de som väljer Sverigedemokraterna framför mer accepterade politiska partier, och vi kan inte heller bara anta att väljarna gjort ett stort misstag, att de är ointelligenta eller oförstående, för det är inte helt väljarnas fel. Det är den världsomfattande politiska situationen som skapat motsättningar och spänningar inom de många olika politiska områdena. Kanske de som röstar på vad vi kallar för nazistiska eller rasistiska partier har tröttnat på att man inte kan öppet kan diskutera invandring och andra frågor som är svåra att diskutera. Det är svårt att diskutera ett ämne som de flesta har lärt sig från tidig ålder att man helst av allt inte ska diskutera, och om man måste göra det så ska man vara så så demokratisk som möjligen. Kanske är detta som fått så många väljare att vända sig mot de traditionella politiska partierna? Eller så är det för att våra vanligare och mer accepterade politiska partier har misslyckats totalt med de vallöften de avgett de senaste 30 åren? Eller varför inte att både naturen runt om i världen samt världsekonomin börjat att krackelera? Personligen så har jag aldrig röstat på SD, och kommer aldrig heller att göra det. Mina politiska åsikter ligger långt till vänster och är mer hippie liknande än något annat, kärlek och fred till alla, men framförallt då naturen och kulturen. Och visserligen så har jag negativa känslor gentemot de som röstar på SD och liknande politiska grupper men jag respekterar i alla fall deras rätt till egna åsikter, så länge de inte hindrar mig och andra från att uttrycka våra. Detta betyder inte att man ska se ner på väljarna som valt en annan väg. Och man ska inte heller som politiker inom de högre instanserna, som blivit invalda av andra väljare, ignorera de politiker från partier som anses vara extrema och negativa. Man måste samarbeta, även om man inte håller med om deras åsikter så länge som man inte förtrycker människor av olika färg och religion. Människor har rätt till att leva i frihet, även om de väljer SD.

Therese Strömberg
Publicerad 2014-05-28