Reportage: Vi reser till Paris

paristb

En resa jag gjorde med min franskagrupp i 8:an

Franska är ett språk jag alltid tyckt om, och jag har alltid velat åka till Paris. Det är tidig morgon, vi gör oss klara för att gå ombord på det plan som ska ta oss till kärlekens stad. Två timmar sitter vi ombord, sedan är vi framme. Flygplatsen ligger en bit utanför Paris så vi får ta flygbussen in. Det är mycket vi vill se men idag tar vi det lugnt och samlar ihop oss. Vi är 6 elever, vår fransklärare och min pappa. Hotellet är inte så stort men vi valde det för vår lärare känner ägarna. Rummen är små och det finns inget eget badrum (utom den sviten 3 av eleverna tar). Allt är så spännande, och detta är bara dag ett. Nu tar vi och lägger oss för natten, klockan är mycket och vi ska upp tidigt.

Dag två, 1:a maj. vi går ned till en stor gata, där kommer snart en stor parad. En av presidentkandidaterna går längst fram, jag och läraren springer fram och ber henne om en autograf. Gatan vi är på är helt underbar, stora vackra träd men ändå öppet och ljust. Vi följer gatan en bit, sedan besöker vi en typisk fransk restaurang. Efter lunch väntar fler äventyr, besök på en bar där läraren känner ägaren, sedan en promenad i den äldre delen av staden. Det finns otroligt mycket vackert att se här. Paris har en annorlunda atmosfär, hade det inte varit för bilar, tunnelbana m.m. känns det nästan som vi hamnat i en annan tid. Dagen går mot sitt slut, men vi är inte färdiga. Under kvällen tar vi oss till en annan bar/restaurang för att få i oss lite mat. En sak vi märker nästan med en gång är att här är de inte rädda för att ta kontakt med människor vid bordet intill. Helt fantastiskt att dessa människor tycker det är intressant med turister, när vi talar om att vi kommer från Sverige blir de helt till sig. Men nu är vi trötta, vi tar tunnelbanan tillbaka till hotellet och lägger oss.

Nu har vi varit här i tre dagar, och idag väntar stora äventyr. Först frukost, sedan ett besök på en stor kyrkogård vid namn Père-Lachaise – de dödas stad. Den kyrkogården är speciell, det sägs spöka där. En stor kulle med två ingångar på varsin sida möter oss, vår lärare säger att det var en man som betalade en förmögenhet för att få bygga den. Han fortsätter: mannen och hans fru skulle begravas specifikt på ena sidan, men av misstag blev de begravda där den andre skulle begravas. Vi fortsätter vår vandring, nästa stopp blir vid en grav där en manlig staty ligger. Läraren berättar att det en man med ”magiska befruktningskrafter” är begravd här. Vi frågar honom om dessa ”krafter”, han förklarar då att de kvinnor som lagt sin hand på statyns könsorgan eller lagt hela sig på statyn blivit mer fertila och fått barn. Visserligen tror jag inte på sådana krafter, men det är intressant att höra historien. En annan grav är full av pussmunnar, jag frågade varför, läraren sa att det var en högt älskad mans grav. Innan vi lämnar kyrkogården besöker vi en kändis grav, vid den graven sitter säkerhetsvakter dygnet runt. Orsaken? Tydligen är det många ”gravplundrare” som försökt sno kroppen och andra dyra föremål som begravts tillsammans med den. Efter detta äventyr med intressanta historier tar vi lunch. Nu tar vi oss en ny promenad till en stor park, här får vi en väl förtjänad rast. Njuter i sol och värme, och tar tillfälle att klämma in lite solbad innan det är tid att gå tillbaka till hotellet.

Idag väntar besök på Louvren, Eiffeltornet, Champs-Élysées, Obelisk place de la concorde, Triumfbågen och Nôtre Dame. Först beger vi oss till Eiffeltornet, kön är lång och vi får vänta länge. Jag minns inte så mycket av besöket.

Det är många trappor vi måste ta oss upp för, första våningen går bra för mig. Sedan fler trappor till andra våningen, men där börjar min höjdskräck visa sig. Läraren säger att jag kan hålla hans hand när vi ska upp till tredje våningen, jag får panik. Han berättade för mig att jag klämde hårt i hans hand då han försökte få ut mig på balkongen, jag minns det inte då jag tydligen svimmade där uppe. När vi kom ner och det var två steg från marken tycker han att jag kunde släppa taget, jag vägrade och släppte honom inte förrän jag satte fötterna på marken igen. Före besöket hade vi ”bråkat” lite om att jag inte var stark, det fick han igen för. Han hade ett stort rött märke av min hand i flera timmar. Han sa att han aldrig kommer säga att jag är svag någonsin igen, han lovade även att aldrig tvinga upp mig på höga höjder igen. Vi tar lunch bredvid tornet, vid floden Seine.

pariset

En tur till Louvren väntar, vi går inte in den vanliga entrén som är pyramiden av glas. Vi tar oss in via en väg för guidade turer. Visserligen hade vi ingen riktig guide, vi hade läraren. Inne på museet gick vi till Mona-Lisa tillsammans, efter det fick vi gå själva om vi ville. Jag och pappa gick tillsammans, vi hittade många intressanta föremål och tavlor. Min favorit blev Venus från Milo.

Nôtre Dame är en otroligt fin katedral, nästa besök blev där. Det enda jag inte tycker om där är de trånga och smala spiraltrapporna, men att gå upp för dem är värt besväret då de leder till den berömda stora klockan som är med i filmen ”Ringaren i Nôtre Dame”. Vid klockan satt en vakt, och man kan inte gå ända fram till klockan. Vi går in i katedralen, vid ena sidan står det många biktbås. Väggarna är dekorerade med otroliga målningar, även taket.

Vi tar tid på oss att beundra katedralen, men klockan tickar och vi vill hinna med lite shopping. Champs-Élysées, den berömda shoppinggatan är den perfekta platsen för just det. Personligen köper jag inte så mycket då jag vill ha pengar kvar att köpa telefonkort för, jag vill ringa till farmor och tala om för henne vad vi gjort.

Efter att halva dagen spenderas åt shopping är det tid att bege oss till hotellet igen, men jag vill att vi skulle besöka Centre Pompidou också, ett stort konstmuseum som är ett stort konstverk i sig. Ingen av de andra eleverna vill det, så vi tar och besöker triumfbågarna och Obelisk Place De La Concorde i stället. Visst är det intressant att se dem också, men helst vill jag gå på Centre Pompidou istället.

Sista dagen här, det är inte mycket vi besöker. Vi går till ett shoppingcenter vår lärare brukar ta alla eleverna till. Jag har pratat med farmor och har pengar kvar, jag bestämmer mig för att shoppa loss. Centret är stort, fyra våningar högt och man skulle kunna säga att ytan är lika stort som 1,5 fotbollsarena. En affär känner jag igen med en gång, H&M, perfekt.

En timme senare sitter vi alla på ett café och tar lunch, sedan beger vi oss till hotellet. Packar, checkar ut och tar riktning mot flygbussen. Den här resan har varit underbar, och är någonting jag aldrig kommer glömma. Tillbaka på flygplatsen, vi checkar in vårt bagage, går ombord på planet. Vi lämnar Paris, och Frankrike.

En resa till Paris är något jag rekommenderar. Är du intresserad av konst, historia, vackra sevärdheter, god mat, trevliga människor? Då är Paris, Frankrike en plats för dig. Här finner du goda vänner, härliga platser, fina parker och mycket mer. Det sägs att Paris är kärlekens stad, kanske du finner den just här, vem vet. Paris är inte en resa du kommer ångra, eller glömma.

Louise Myrén