Film: Greta – Surviving Summer

En amerikansk dramafilm som regisserades av Nancy Bardawil, filmen hade biopremiär den 11 december 2009 i USA.

 

Karaktärerna och skådespelarna:

Hilary Duff spelar Greta.

Evan Ross spelar Julie.

Joseph, som är Gretas morfar, spelas av Michael Murphy.

Gretas mormor Katherine spelas av Ellen Burstyn

 

Filmen handlar om tonårstjejen Greta som blir skickad till sina morföräldrar i New Jersey över sommaren. Hon är inte särskilt glad över det och tycker att hennes mamma lika gärna kunnat skicka henne till Sibirien. Anledningen till att hon skickas till morföräldrarna är för att hennes mamma vill fokusera på att rädda sitt tredje äktenskap, men Greta tycker att det känns som hennes mamma gift sig nio gånger. Greta bär alltid med sig en liten bok, i den skriver hon olika listor, i en av listorna har hon skrivit upp hur man kan begå hemska självmord. Det är något hennes mormor Katherine tror är för att Greta bara vill ha uppmärksamhet, men sanningen är att Greta är deprimerad och vill ta sitt eget liv när hon fyllt 18 år. Den enda som skulle bry sig om att hon är borta är hennes pappa, men han finns inte längre i livet.

En dag när Greta är ute träffar hon på Julie. Julie träffar Greta när hon söker jobb på den resturang han jobbar på, de blir snart vänner. Han öppnar sig för henne, och talar om för henne att han suttit i fängelse för bilstölder och buskörning.

En dag får han tag på Gretas bok och läser upp de listor hon skrivit, han tycker att hon är naiv och underskattar det liv hon har. Greta förklarar för honom varför hon vill ta livet av sig, Julie försöker hjälpa henne upp på fötterna igen.

Gretas morfar Joseph tycker det ska bli roligt att ha sin dotterdotter över sommaren, men han får snart veta varför Greta beter sig som hon gör. Efter att Greta ”av misstag” föll från hennes morfars båt, står Joseph och pratar med Julie. Joseph talar då om att när Greta var liten tog hennes pappa självmord, han stoppade ett gevär i munnen och tryckte av, och lilla Greta såg det. Julie förstår då varför hon vill dö.

I slutet av filmen kommer Gretas mamma för att hämta henne, hon tänker skicka Greta till ett läger som liknar ett militärläger. Detta sätter Joseph och Katherine stopp för, Joseph säger till Gretas mamma att hon behöver stanna här och verkligen umgås med sin dotter.

I början vill inte Gretas mamma göra det, men efter någon dag har hon tagit sig tid att lära känna Greta igen.

 

Greta Surviving Summer började med att en deprimerad tonåring vill ta självmord och planerar när hon ska göra det, men efter att hon spenderar mer tid med Julie och sina morföräldrar, börjar hon inse att livet inte tar slut när man gått färdigt skolan.

Filmen har starka känslor, och följer Gretas kamp med depression och strikta morföräldrar. Greta Surviving Summer tar även upp kärlek och svek. Den visar hur en deprimerad ung tjej, som inledningsvis endast tänker på att ta självmord, börjar att känna sig älskad av sina morföräldrar, sin pojkvän och tillslut sin mamma.

Som många andra tjejfilmer har den några kärleksscener, några snyftscener och mycket drama.

Det är en film värd att se, oavsett om du är tjej eller kille. Tycker du om drama, komedi och romantik ska du definitivt överväga att se denna starkt känslomässiga film.

Filmen utspelar sig i nutid, och stärker bilden av hur en person som genomgått mycket sorg och smärta tar sig upp på fötterna igen, med hjälp av sina anhöriga, sina vänner och sin kärlek. Den visar även hur mycket en person kan förändras på kort tid från depression till att få den omtanke och kärlek som behövs. Omtanke och kärlek kan betyda mycket för någon annan.

 

Jag tycker filmen är otroligt bra och att den verkligen visar hur de med depression kan förändras tack vare vänskap, tillit, tålamod och mängder av stöd och kärlek.

Jag rekommenderar starkt denna film till alla.

 

Louise Myrén