Vem är jultomten egentligen?

tomten
FOTO: Louise Myrén

Varje jul kommer en gubbe klädd i rött och hälsar på i alla hus, vi kallar honom för jultomten. Men vart kommer jultomten från, och varför tycker vi så mycket om honom?

Det amerikanska namnet för jultomte är ”Santa Claus”, och är taget från det nederländska ordet ”Sinterklaas”.

Sankt Nikolaus, en biskop som blev helgonförklarad, är den personen Sinterklaas hänvisar till. Enligt legenden om Nikolaus, räddade han tre flickor i hemlighet, flickorna ska inte haft mycket pengar och tack vare Nikolaus slapp de prostitution.

Sankt Nikolaus har blivit skyddshelgon för fiskare, barn, sjömän, pantbanker, de falskt anklagade och tjuvar som ångrar det de gjort, men även för många städer.

Nikolaus avbildas oftast i röd biskopsdräkt, med detaljer i grönt och vitt.

Först var han ett katolskt helgon. När reformationen ägde rum ville protestanterna att helgondyrkan skulle avskaffas, men detta fick de svårigheter med eftersom Sankt Nikolaus blivit populär, därför blev det svårt för dem att ta bort honom.

De tog istället bort hans biskopshatt, och började kalla honom för jultomten. Nikolaus dog i december så det passade dem bra, och nu förknippas han med jultomten vid julen och julklapparna.

Jultomten har inte alltid varit klädd i röda kläder. För ca hundra år sedan var han oftast klädd i mörka kåpor, och under det amerikanska inbördeskriget blev han av tidningen Harper’s Weekly framställd som en alf liknade man.

Mannen gick helhjärtat in för nordstaternas insats mot sydstaterna, då var han plötsligt klädd i blå rock som hade vita stjärnor och röd-vit randiga byxor.

Den blå färgen har sedan länge symboliserat hoppet, därför var jultomten i utsträckning mörkblå. Det är också den färg som Fader Frost i Ryssland föredrar.

Det var inte förrän början av 1900-talet som den röda dräkten kom till USA. Han dök då upp klädd i röd dräkt med vita pälskanter, färgkombinationer var medverkande till att Coca-Cola tog honom med i sin reklamkampanj 1931.

Det var tänkt att kampanjen skulle upplysa amerikanerna att drycken endast var till för varma sommardagar.

Haddon Sundblom anställdes som tecknaren till företagets Santa Claus, det blev så bra att Coca-Cola blev en dryck för hela året, men han bidrog även till hur vår moderna jultomte kom att se ut.

1823 fick tomten renarna och släden för att kunna ta sig fram. Informationen förmedlas i dikten ”A Visit From St. Nicholas” som blev publicerad i en amerikansk tidning. Enligt dikten tog sig renarna fram med örnens hastighet, vilket tolkats som att renarna flög fram.

Jultomten sägs bo på många ställen, men det beroende på vart i världen man bor. De flesta tror att det är Nordpolen, andra tror att han bor på Grönland, i Finland och en del tror även att han bor här i Sverige.

 

I Sverige är jultomten en blandning av den amerikanska tomten och gårdstomten/hustomten från den gamla svenska folktron.

Jultomten kom till Sverige på 1800-talet från USA, och blev därefter en tradition. Han besöker allas hem under eftermiddagen eller under kvällen, oftast efter Kalle Anka och hans vänner.

Det är vanligtvis en familjemedlem som är utklädd till tomten, oftast pappa, farfar eller morfar. Visserligen kan andra också ställa upp som tomte, eller så hyr man en.

Den klassiska ursäkten för att den utklädda inte är närvarande är ”han har gått ut för att köpa tidningen”, men när jag var liten och farfar inte var närvarande sade alltid farmor ”han har ont i magen av all julmat”. Ursäkterna varierar från familj till familj, med de skyller oftast på att personen ska köpa en tidning.

Varje gång tomten kommer in använder han vanligtvis frasen! ”Finns det några snälla barn?”

I de borgerliga hemmen i Sverige på 1800-talet var utdelningen av paket nästan det samma som idag, skillnaden var bara att gästen, med mask, föreställde en julbock från början. Visan ”Julbocken” av Alice Tegnér står det att han ”stod därute och stampa och gav dörrn en smäll”.

En annan tradition var även att man vid jul gick till den man var hemligt kär i och lämnade paket utanför dess dörr, knackade på och sedan sprang därifrån.

Louise Myrén

 

Källor:

http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jultomten

http://www.jul-i-sverige.se/jul/jultomten.htm

http://varldenshistoria.se/julkalender/24-december-har-jultomten-alltid-haft-roeda-klaeder

http://jultomtar.com