Amnesty – Skriv för frihet!

Tack alla som skrev på Amnestys vykort ”Skriv för frihet” nyligen.

Men:

Vad är Amnesty?

Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Amnesty Internationals vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

 

Hur arbetar Amnesty?

Amnesty International utreder och dokumenterar allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

Amnesty utövar påtryckningar mot makthavare för att förebygga, förhindra och stoppa dessa kränkningar, samt kräver att de som gör sig skyldiga till övergrepp ska ställas inför rätta. För att öka kunskapen om de mänskliga rättigheterna arbetar Amnesty International även med information, utbildning och opinionsbildning.

 

Kampanjen Skriv för frihet

Genom att fokusera på några få fall under en kampanj blir chansen att påverka makthavare i just de länderna större.

Ett enda brev eller kort kan inte förändra världen, men tillsammans kan vi förändra allt för någon. Du och jag kan agera för att unga flickor i Burkina Faso inte ska tvingas gifta sig, att yttrandefriheten ska respekteras i Burma, Malaysia och Uzbekistan, och att kvinnor i El Salvador ska få bestämma över sina kroppar.

Vill du veta mera om just dess fall – gå in på: skriv.amnesty.se

Där kan du även läsa om andra fall. Du kan agera via internet genom att skriva under veckans vädjande eller månadens aktion. Just nu i december gäller det en ung kille i Egypten som blev fängslad när han bar en T-tröja med en text mot tortyr. Efter tortyr erkände han ett brott som gav 2 års fängelse. Ok, han hade en halsduk med en revolutionär logga på. Aj aj.

 

Fungerar det?

Ja. Både på Facebook o på mail kan jag läsa om fall där någon blivit frigiven eller kanske fått en advokat. En ung kille i Azerbaijan som deltog i en fredlig demonstration fängslades o blev misshandlad, blev benådad av presidenten kort efter att en massa post fyllde ministeriets brevlåda.

 

Amnesty International, Sverige, Värmland – Arvika.

Amnesty är naturligtvis politiskt o religiöst obundet. Organisationen finansieras huvudsakligen genom medlemsavgifter och gåvor. Inte genom statsbidrag alltså!

Det finns sektioner i olika länder som agerar lite olika o sedan finns det distrikt och lokalgrupper.

Arvika lokalgrupp bildades faktiskt på Ingesund, men sedan slutade kursdeltagarna o Ragnar som var med mig ut på skolan såg till att det blev en fortsättning.

Jag var länge bara medlem utan att tillhöra nån lokalgrupp, men härom året tyckte jag det var dags att göra något mera än att bara var ”nätaktiv” .

Men bara genom att sitta hemma o skriva under vädjande o upprop kan man göra skillnad.

Som studerande kanske du inte har så mycket pengar men lite tid – kanske?

Har du…

1 minut/månad – Skriv under veckans vädjande

2 minuter/månad – Bli sms-aktivist

30 minuter/månad – Skriv och skicka en blixtaktion

Allt detta hittar du på www.amnesty.se – längst ned på sidan.

 

Lokalgruppen i Arvika agerar just nu för den Saudiarabiska bloggaren Raif Badawi som förra året dömts till 1000 piskrapp och 10 års fängelse för det han skrivit (om demokrati o kvinnors rättigheter) på sin blogg. De första 50 piskrappen fick han i januari 2015 och de internationella reaktionerna blev starka. Veckan efter ställdes den offentliga lördagspiskningen in på grund av hans hälsa o så har det fortsatt. Högsta domstolen har dock fastslagit domen, så det gäller för oss att fortsätta påverka myndigheterna genom att skriva brev, så att de vet att vi inte har glömt honom.

 

Hur/när startande Amnesty?

All började med en skål för friheten…

Amnesty International bildades 1961 på initiativ av den brittiske advokaten Peter Benenson.  Han satt på bussen och fick syn på en tidningsartikel om två unga studenter som hade skålat för friheten på ett café i Lissabon. Detta ”brott” i diktaturens Portugal ledde till sju års fängelse.

Han klev av bussen vid Trafalgar Square och gick in i kyrkan St. Martin’s in the Field, där tände han ett ljus och bestämde sig för att starta en kampanj. Detta ”hugskott” skulle lägga grunden till världens största organisation för mänskliga rättigheter.

På våren 1961 publicerades ett upprop på tidningen Observers förstasida, rubriken löd: ”De glömda fångarna”. Mer än 1 000 personer anslöt sig till kampanjen. Begreppet ”samvetsfånge” blev allmänt känt och Amnestyljuset med den virade taggtråden blev en symbol för hopp och frihet världen över.niWJ1nYD

 

Viveka Stigzelius, Arvika i december 2015

Texten huvudsakligen hämtad från Amnestys sidor på nätet.